ОДРЖАН 3. МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ СТУДЕНТСКОГ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА "БИСТРЕ РЕКЕ"

Трећи по реду, Међународни фестивал студентског документарног филма, “Бистре реке”, затворен је 16.07 у Темској, у обновљеном биоскопу на десној обали Темштице. Публика је имала прилику да погледа преко тридесет остварења филмских аутора из целог света. Све филмове увезивала је једна нит: природа и човеков однос са њом. Имали смо прилике да се дивимо храбрим визијама младих аутора, да размишљамо, дискутујемо и промишљамо нове начине како ангажовани документарни филм утиче на друштво и обрнуто. Селектори фестивала (Бостјан Машера, Никола Полић и Нарциса Даријевић Марковић) имали су нимало лак задатак, да од преко 1200 пријављених филмова, одаберу оне који ће најбоље представити фестивал и у томе су успели.

Ових дана смо заронили у чудасан свет документарног филма, размишљали и дискутовали о важним темама, неким тешким, неким нежним. Уживали смо у разговорима са ауторима на магичном Кривом виру, у нашим интерактивним стваралачким радионицама, међусобном дружењу са старим и стицању неких нових пријатеља.

Затварање фестивала,  крунисано је проглашењем награђених филмова из две селекције: студентске и професионалне.

 

Чланови жирија за професионалну селекцију у саставу: Адем Тутић, студент ФТВ режије, Ана Шамара, студенткиња ФТВ продукције, Никола Ерић, студент СиДЗ, доделили су следеће награде:

 

Награда “Темштица“ за монтажу, припала је филму "Symphony of the knots" 

Образложење:

Ова кинематографска симфонија оркестрира очаравајуćи плес боја и шара, усклађујуćи га са очаравајуćим нотама музике. Тиме ствара таписерију културног наслеђа и уметничког сјаја који заслужује највеćа признања за своју поетску и евокативну монтажу, која очаравајуćи наша чула  превазилази границе времена и простора.

 

Награда “Топлодолска река“ за камеру, припала је филму “The Cycle”

Образложење:

„Циклус“ очарава својом задивљујуćом кинематографијом, хватајуćи оштру лепоту ледене пустиње, моć џиновских машина и задивљујуćи сјај сакупљеног природног гаса током импресивног путовања од руског полуострва Јамал до Европе.

 

Награда “Пиротски рачкаваљ“ за режију, припала је филму “Living on the thresh0old”

Образложење:

Кроз задивљујуćу подводну кинематографију и плесне импровизације, филм истражује дубок утицај нашег односа са дивљином, доводеćи у питање наш приступ животу и нашу везу са светом природе, што га чини заслужним за награду за најбољу режију.

 

Жири је посебно похвалио филм “Symphony of the knots”

Образложење:

Жири је донео одлуку да ове године награду специал ментион додели филму са најбољим звуком

Филм Симфонија чвора спаја два саставна дела иранске културе, музику и израду тепиха у једно ритмичну поетичну аудио-визуелну симфонију

 

Чланови жирија за студентску селекцију, у саставу: Бранка Павловић, монтажерка и редитељка из Берлина, Дејан Петровића, редитељ из Србије, Андријана Стојковић, редитељка из Србије, доделили су награде следећим остварењима:

 

Награда “Пиротски ћилим” за монтажу, припала је монтажерима (Арина Прошина, Нану Тилсов) за филм ЗАКЛЕТВА

Награда “Криви вир” за камеру, припала је Алекси Борковићу, за филм ПРОКОП (Србија)

Grand Prix “Бистре реке” освојио је филм TIME TO REVOLT (Пољска), у режији  Даниела Ле Хаја (Daniel Le Hai)

Награда “У напуштеном биоскопу” за режију припала је Ајали Шошани Гај (Ayala Shoshana Guy) за филм I WILL TAKE YOUR SHADOW (УЗЕЋУ ТИ СЕНКУ), (Немачка)

 

Жири је посебно похвалио филмове:

ALLEINGANG / ОДЛАЗАК У САМОЋИ р. Raphael Schanz, Немачка

У МОМ ГРАДУ ПО ИСЛАМУ р. Адем Тутић, Србија

 

Факултет драмских уметности у Београду, посебно се захваљује на подршци Министарству културе и информисања, граду Пироту, дому културе “Пирот” и “Застава филму”.

“Бистре реке” постају бујније из године у годину и са великом радошћу дочекујемо оне што долазе.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/953/large_Bistre-reke-Cyrilic.png