ТРЕЋИ МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ СТУДЕНТСКОГ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА “БИСТРЕ РЕКЕ” 13-16. ЈУЛ 2023.

Ево нас пред трећим издањем Међународног фестивала студентког документарног филма “Бистре реке”. Фестивал ће, сада већ традиционално, бити одржан у Темској, у старом али оживљеном биоскопу на десној обали Темштице, где ће публика имати прилику да погледа тридесет пет остварења филмских аутора из целог света.

У аутентичном окружењу, споју исконског и савременог, гледаћемо филмове који нам причају најразличитије људске судбине, повезане једним заједничким именитељем: природом и како живети у складу са њом, у тренуцима када јој је човечанство скоро сасвим окренуло леђа.  “Твој дом је природа! Твој дом је свуда! Апсолутна слобода!” , говори један од јунака са платна.

Ове године, “Бистре реке” се мењају, бујају, расту. Фестивал је обогаћен филмским кампом, који ће у оквиру фестивала трајати од 10. до 16. јула, где ће млади аутори из земље снимати своје документарне филмове, инспирисане величанственом Старом планином и животом на њој. Фестивал организује и низ филмских и креативних радионица за студенте, учеснике кампа и све заинтересоване госте фестивала, становнике Темске. Причаћемо о монтажи у документарном филму, режији, костимографији, а на излетишту “Криви вир” нас свакога дана очекује разговор са присутним ауторима. Посебно задовољство нам представља што ће се овог пута у фестивал и креативне радионице бити укључена деца предшколског и школског узраста из Пирота, као и пиротски гимназијалци, са смера за сценску и аудио-визуелну уметност, који ће учествовати у стварању документарних филмова.

А најмлађи део публике сусрешће се са филмском магијом, уз радионице припремљене само за њих, где ћемо правити оптичке играчке и упознавати се са светом филма.

Селектори фестивала (Бостјан Машера, Никола Полић и Нарциса Даријевић Марковић) имали су ове нимало лак задатак, да од 1212 пријамљених филмова, одаберу оне који ће бити део селекције, професионалне и студентске. Избор чине 34 филма, која нас воде на узбудљиво путовање. Оно почиње у Словачкој, да бисмо преко Шпаније, Немачке, Италије, Француске и Украјине стигли и до Пакистана, Ирана…а онда даље до Мексика и Аргентине, све до Русије, Црне Горе и Србије. “Окретање човека ка природи и потрага за специфичним редитељским решењима у оквиру нарације документарног филма, који се често поиграва са елементима играног и анимираног поступка, препознатљиви су у одабраним филмовима.”, поручују селектори.

Са великим задовољством, најављујемо филм “Прилагођени”, редитеља Дејана Петровића, који ће отворити овогодишњи фестивал а који је током прошле године имао успешан фестивалски живот у целом свету и био овенчан многобројним наградама на најпрестижнијим фестивалима документарног филма.

Уметничка директорка фестивала, Нарциса Даријевић Марковић, поручује, како на “обалама бистрих река Србије, желимо да подстакнемо бистре умове студената на креативност, храброст и свеже идеје. Бавећи се еколошким темама у најширем смислу речи, посебно смо поносни на околност што се фестивал одржава далеко од великих културних центара у нетакнутој природи…”

Факултет драмских уметности у Београду, посебно се захваљује на подршци Министарству културе и информисања, граду Пироту, дому културе “Пирот” и “Застава филму”.

Директор фестивала, Саша Саиловић, истиче како има “нечег магичног у повратку на обале Темштице…”, како је Темска, “…освојила све…”.

Са радошћу ишчекујемо познати жубор реке, дружење са старим пријатељима и упознавању нових, све уз сусрет са оним што нас све спаја, а то је филм.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/943/Bistre-reke-Cyrilic.png
  • /uploads/attachment/vest/943/_MG_6605.JPG
  • /uploads/attachment/vest/943/_MG_7365.JPG
  • /uploads/attachment/vest/943/_MG_6610.JPG
  • /uploads/attachment/vest/943/_MG_6620.JPG
  • /uploads/attachment/vest/943/_MG_6944.JPG
  • /uploads/attachment/vest/943/_MG_6956.JPG
  • /uploads/attachment/vest/943/_MG_7162.JPG