ЂОРЂЕ КАДИЈЕВИЋ ОТВАРА 32. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ЕТНОЛОШКОГ ФИЛМА

Етнографски музеј са поносом најављује да ће 32. Интернационални фестивал етнолошког филма, најстарији фестивал ове врсте у региону, 29. септембра у 20 часова отворити Ђорђе Кадијевић, један од најважнијих синеаста у историји југословенске и српске кинематографије. Након четири деценије, гледаоци ће 1. октобра имати привилегију да први пут погледају његов култни ТВ филм „Карађорђева смрт", једно од најбољих остварења у историји домаће телевизије.

Интернационални фестивал етнолошког филма у Београду је смотра која представља широк спектар етнографских филмских тема и ауторских приступа у истраживању традицијског, народног и модерног начина живота људских заједница, нудећи разноврсне увиде, филмске форме и методологије рада из целог света. Због тога, овогодишњи слоган фестивала јесте Живот као на филму. На фестивалском програму налазе се најзначајнија филмска остварења аутора из 26 земаља.

У оквиру програма у фокусу биће приказан студиозан циклус Космос Рома, аутора Бојана Дакића, у продукцији РТВ Војводине, као и култни играни филмови.

Бојан Дакић, аутор циклуса Космос Рома, на посвећен и компетентан начин, уз огроман истраживачки рад, преноси дух савремене ромске културе и ромско наслеђе у фантастичну визуелну форму. Пет остварења из овог изванредног документарног серијала откривају непроцењиве податке о ромском језику, уметности, породичном животу, међугенерацијским односима, религијским уверењима, те најважнијим догађајима у животима припадника ромске националне заједнице.

У оквиру другог специјалног програма, поред већ поменутог филма „Карађорђева смрт", биће приказани и „Чудотворни мач" (1950) Војислава Нановића и „Искушавање ђавола" (1989) Живка Николића. Иако различити по ауторском приступу, стилу, па и жанру, у питању су филмови засновани на српском етнолошком материјалу, било да је реч о усменим предањима, историјским личностима уплетеним у нераскидиве везе кумства, или вековима присутној болној теми крвне освете међу породицама.

Главна такмичарска и студентска такмичарска селекција ће се приказивати од 29. септембра до 2. октобра у Кино сали Етнографског музеја, у Узун Мирковој 2, а Панорама 3. октобра у истој сали.

Програми у фокусу биће приказани у Сали Макавејев Југословенске кинотеке, у Узун Мирковој 1. Пројекције српских играних филмова одржаће се 30. септембра, 1. и 2. октобра у 18 часова, док је за програм Космос Рома резервисан 3. октобар.

Фестивал ће отворити филм „У потрази за Енок" холандске ауторке Дорне ван Роуверој, који се бави дугорочним последицама холандског колонијализма у Индонезији.

Овогодишњи Гран При за најбољи филм доделиће жири у саставу Давор Борић, познати хрватски редитељ документарних филмова, Алесандра Татић, прошлогодишња добитница Гран Прија и Ромина Занон, заменица креативног директора филмског фестивала у Падови.

На отварању присутнима ће се обратити Давор Борић, председник жирија 32. Интернационалног фестивала етнолошког филма, и Иван Максимовић, уредник фестивалског програма, уз поздравну реч Марка Крстића, директора Етнографског музеја.

Улаз на све пројекције је слободан!

Детаљније информације у вези са програмом фестивала и распоредом пројекција налазе се на сајту фестивала etnofilm.org

Слике

  • /uploads/attachment/vest/977/image008.png