СТУДЕНТИ ФДУ ОТВОРИЛИ ДЕО ПРАТЕЋЕГ ПРОГРАМА 57. БИТЕФ ФЕСТИВАЛА

Студенти Факултета драмских уметности у Београду отворили су у четвртак 5. октобра 24. Битеф Полифонију, део пратећег програма 57. БИТЕФ фестивала у Установи културе „Пароброд“ у Београду Сценским читање победничке драме Стеријиног позорја за најоригиналнији савремени драмски текст под називом „Кавез за птице“.

У Сценском читању текста чији је аутор Никола Станишић, студент треће године Драматургије на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, учествовали су студенти треће године Глуме у класи доц. Петра Бенчине и сар. Павла Лазића: Братислав Здравковић, Риста Милутиновић, Марко Миљковић, Недељко Тепавчевић и Богдан Костић, као и Ања Ћурчић, апсолвенткиња Глуме у класи ред. проф. Драгана Петровића и асис. Мине Обрадовић. Редитељ Сценског читања је Слободан Станковић, студент четврте године Позоришне и радио режије у класи ред. проф. Душана Петровића и доц. Ане Томовић. Ауторски тим поред аутора текста и редитеља Сценског читања чине и Ана Томовић, Јанко Лачњевац, Вања Шевић и Дејан Тодоровић, а техничку подршку пружио је Позоришни и радио студио ФДУ.

 

„Драма "Кавез за птице" на формално иновативан начин проговара о животу четворице штићеника казнено – поправног дома за малолетнике. Они немају имена, већ само скраћенице јер је њихова комуникација углавном виртуелна и шифрована где се део догађања дешава, управо у виртуелном свету друштвених мрежа где актери обитавају скривени иза својих измишљених адреса.У свету у коме делује да су препуштени сами себи, они одређују сва правила. Време проводе међусобно се провоцирајући, пишући обавезне саставе за ауторитете и покушавајући да успоставе контакт са родитељима који су на њих заборавили… све док се међу њима не догоди злочин. Кроз целу драму осећај клаустрофобије и безнађа је контрапунктиран са готово дечјом наивношћу актера и сновима о бољој будућности која их чека по изласку из ове установе, сновима који прерано и брутално завршавају. Ово је драма о стварности о којој се ретко и нерадо говори, о деци која су одбачена од стране породице, школе и целог друштва. Горућа тема насиља смештена је у један специфичан амбијент где би насиље требало да се лечи, али се заправо само поспешује и на веома емотиван и аутентичан начин описује зачарани круг који до њега доводи.“

ред. проф. Душан Петровић и доц. Ана Томовић, аутори текста

Слике

  • /uploads/attachment/vest/988/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/988/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/988/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/988/4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/988/5.jpg