STUDENTI FDU OTVORILI DEO PRATEĆEG PROGRAMA 57. BITEF FESTIVALA

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu otvorili su u četvrtak 5. oktobra 24. Bitef Polifoniju, deo pratećeg programa 57. BITEF festivala u Ustanovi kulture „Parobrod“ u Beogradu Scenskim čitanje pobedničke drame Sterijinog pozorja za najoriginalniji savremeni dramski tekst pod nazivom „Kavez za ptice“.

U Scenskom čitanju teksta čiji je autor Nikola Stanišić, student treće godine Dramaturgije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, učestvovali su studenti treće godine Glume u klasi doc. Petra Benčine i sar. Pavla Lazića: Bratislav Zdravković, Rista Milutinović, Marko Miljković, Nedeljko Tepavčević i Bogdan Kostić, kao i Anja Ćurčić, apsolventkinja Glume u klasi red. prof. Dragana Petrovića i asis. Mine Obradović. Reditelj Scenskog čitanja je Slobodan Stanković, student četvrte godine Pozorišne i radio režije u klasi red. prof. Dušana Petrovića i doc. Ane Tomović. Autorski tim pored autora teksta i reditelja Scenskog čitanja čine i Ana Tomović, Janko Lačnjevac, Vanja Šević i Dejan Todorović, a tehničku podršku pružio je Pozorišni i radio studio FDU.

 

„Drama "Kavez za ptice" na formalno inovativan način progovara o životu četvorice štićenika kazneno – popravnog doma za maloletnike. Oni nemaju imena, već samo skraćenice jer je njihova komunikacija uglavnom virtuelna i šifrovana gde se deo događanja dešava, upravo u virtuelnom svetu društvenih mreža gde akteri obitavaju skriveni iza svojih izmišljenih adresa.U svetu u kome deluje da su prepušteni sami sebi, oni određuju sva pravila. Vreme provode međusobno se provocirajući, pišući obavezne sastave za autoritete i pokušavajući da uspostave kontakt sa roditeljima koji su na njih zaboravili… sve dok se među njima ne dogodi zločin. Kroz celu dramu osećaj klaustrofobije i beznađa je kontrapunktiran sa gotovo dečjom naivnošću aktera i snovima o boljoj budućnosti koja ih čeka po izlasku iz ove ustanove, snovima koji prerano i brutalno završavaju. Ovo je drama o stvarnosti o kojoj se retko i nerado govori, o deci koja su odbačena od strane porodice, škole i celog društva. Goruća tema nasilja smeštena je u jedan specifičan ambijent gde bi nasilje trebalo da se leči, ali se zapravo samo pospešuje i na veoma emotivan i autentičan način opisuje začarani krug koji do njega dovodi.“

red. prof. Dušan Petrović i doc. Ana Tomović, autori teksta

Slike

  • /uploads/attachment/vest/988/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/988/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/988/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/988/4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/988/5.jpg