ПОЗИВ НА ОСМЕ ФРАНЦУСКО-СРПСКЕ ФИЛМСКЕ СУСРЕТЕ

Уторак 28. новембар – четвртак 30. новембар 2023.

МТС Дворана, Београд

 

У склопу 29. Фестивала ауторског филма одржаће се осми по реду Француско-српски филмски сусрети од 28. до 30. Новембра. Сусрете организују Француски институт, мтс Дворана, Филмски центар Србије и ACID, уз  подршку Министарства културе Републике Србије.

Сусрети ће и овог пута крунисати успешну филмску сарадњу Француске и Србије кроз дискусије на низ тема посвећених седмој уметности. У оквиру програма биће приређена бројна дешавања у којима ће учествовати делегација француских стручњака и њихове српске колеге: предавања, састанци и радионице на тему филмске критике, аудио инжењеринга и аудио-визуелне политике ЕУ. Радионице и панели намењени су филмским стручњацима, али и студентима различитих области филмске уметности и љубитељима филма.

Како традиционална филмска критика наставља да се трансформише под продорним утицајем интернета, нови облици филмско-критичке и синефилске експресије настављају да добијају замах у онлајн простору. Током панела “Изван традиционалне филмске критике: како направити успешан YouTube канал и Instagram налог са филмским садржајем”, аутори два успешна налога Јован Васиљевић (1,1 милион пратилаца на Инстаграму) и Nicolas Delage (укупно 6,6 милиона прегледа на YouTube) podeliće практичне савете и говорити о предностима и изазовима развоја оваквих канала.

Учесници округлог стола „Структурални преглед аудио-визуелне политике ЕУ: ка хармонизацији деловања“ - Julie-Jeanne REGNAULT, генерална секретарка, EFAD, Laëtitia Kulyk, Регионални аташе за аудиовизуелну делатност, Амбасада Француске у Србији и Frederic Cornet, EuropaCinemas, разговараће о томе како оркестрирати и ускладити различите практичне и правне механизме аудио-визуелног сектора у европским земљама, у и изван ЕУ.

У оквиру разговора “Дизајн звука у филму”, стручњаци за звук Anna Devillaire, Carolina Santana, Pierre- Antoine Coutant и Александар Протић, откриће нам тајне заната и сазнаћемо више о дизајну, монтажи и миксовању звука. Три француска и један српски професионалац разговараће и размениће своја искуства и мишљења о техникама рада и специфичностима њиховог деловања у Француској и Србији.

Не пропустите јединствену прилику у будите део овогодишњих Француско-српских сусрета! Придружите нам се од 28. до 30. новембра у мтс Дворани, у Press сали:

28.11. у 13.00 - Структурални преглед аудио-визуелне политике ЕУ: ка хармонизацији деловања

29.11. у 11.00 - Изван традиционалне филмске критике: како направити успешан YouTube канал и Instagram налог са филмским садржајем

30.11. u 10.00 - Дизајн звука у филму

 

Преузмите програм: https://www.institutfrancais.rs/doc/RDV-Programme2023.pdf