ФДУ НА "ПРЕКРЕТНИЦИ"

Факултет драмских уметности био је један од домаћина и важних партнера Националном савезу позоришта за децу и младе АСИТЕЖу Србије на припреми и реализацији Светске конференције извођачких уметности за децу и младе "Прекретница".

Професори, предавачи и сарадници Факултета драмских уметности допринели су бројним активностима Светске конференције извођачких уметности за децу и младе "Прекретница" одржане од 19. до 25. новембра на четрнаест локација у Београду и Новом Саду. Овај догађај представљао је централни годишњи скуп Светске асоцијације позоришта за децу и младе ASSITEJ International и први пут се организовао у Србији.

Програм је званично отворен на Светски дан детета 20. новембра - дан када је донета Конвенција о правима детета - целодневном међународном стручном и научном конференцијом „Право деце и младих на културу – 10 година после“ на сцени ФДУ "Мата Милошевић". Конференцију су отворили декан ФДУ проф. Милош Павловић, градска секретарка за културу Наташа Михаиловић Вацић, помоћница министра за омладину Ивана Антонијевић и председница АСИТЕЖ-а Србије Диана Кржанић Тепавац. На конференцији је учествовала и Јелена Стојановић, заменица Заштитника грађана за права детета.

Поред сарадње у продукцији конференције, Факултет је у великој мери допринео и програмском садржају. Пленарно предавање "Када сенка буде колектива, хоће ли бити места за моју" одржала је др Ирена Ристић, психолошкиња и позоришна редитељка, редовна професорка Катедре за теорију и историју ФДУ. Наредна три панела модерирале су колегинице проф. емерита др Милена Драгићевић Шешић, др Јована Караулић и др Ксенија Марковић Божовић.

У другом делу конференције, први пут на овај начин представници драмских факултета и академија из региона окупили су се и разговарали о простору за извођачке уметности за децу и младе у курикулимима. У овом разговору учествовали су са ФДУ представници Катедри Драматургије, Глуме и Менаџмента и продукције - Тијана Грумић, Тања Шљивар, др Срђан Карановић и др Јована Караулић. Посебно нам је драго што су међу домаћим представницима на сесији showcase: Примери најбоље праксе у области дечје и омладинске партиципације у културном животу управо били алумнији Факултета из различитих области позоришног стваралаштва.

Координаторка програма конференције била је Миљана Милојковић, алумнисткиња Катедре за менаџмент и продукцију и стажисткиња у Институту ФДУ, а Александра Аврамовић, шеф Деканата и Татјана Николић, истраживачица сарадница у Институту ФДУ и други студенти и алумнисти ФДУ такође су били важан део организационог тима "Прекретнице".

Лабораторија интерактивних уметности ФДУ учествовала је на конференцији “Сценски дизајн и нове технологије у позоришту за младу публику“ која се одржала 23. новембра у сарадњи  са Факултетом техничких наука у Новом Саду и SCEN Центром за сценски дизајн. Ова конференција је окупила уметнике, истраживаче, продуценте и педагоге из различитих средина и дисциплина ради покретања дискусије о новим и различитим језицима и приступима сценском дизајну и технолошким иновацијама у позоришту за младу публику.

У оквиру сесије "Могуćности имерзивних пракси, виртуелне стварности и нових уметничких формата", учесници конференције имали су прилику да се упознају са радом Лабораторије интерактивне уметности ФДУ, као и потенцијалима које нуди савремени контекст дигиталног окружења, нове технологије и мултимедијално разматрање уметничких израза у целини. Излагања су одржали професори др Мирко Стојковић, Бранко Сујић и Павле Динуловић уз модерацију др Јоване Караулић.

На "Прекретници" је учествовало више од 300 колега из 43 земље света, а одржана је захваљујући покровитељству Министарства културе, Министарства туризма и омладине, Града Београда, Града Новог Сада, Европске уније, Француског института, Шведског института, фондације "Културанова", партнерству са великим бројем домаћих институтуција, организација и појединаца, као и спонзорству компаније Матијевић и Coca Cola Hellenic.

 

Photo credits: Тања Дробњак и SCEN foto tim: Јелена Кајтес, Марија Младеновић, Зорана Рабреновић, Тања Стефановић

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1046/TDP_2331.jpg
  • /uploads/attachment/vest/1046/TDP_1893.jpg