FDU NA "PREKRETNICI"

Fakultet dramskih umetnosti bio je jedan od domaćina i važnih partnera Nacionalnom savezu pozorišta za decu i mlade ASITEŽu Srbije na pripremi i realizaciji Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade "Prekretnica".

Profesori, predavači i saradnici Fakulteta dramskih umetnosti doprineli su brojnim aktivnostima Svetske konferencije izvođačkih umetnosti za decu i mlade "Prekretnica" održane od 19. do 25. novembra na četrnaest lokacija u Beogradu i Novom Sadu. Ovaj događaj predstavljao je centralni godišnji skup Svetske asocijacije pozorišta za decu i mlade ASSITEJ International i prvi put se organizovao u Srbiji.

Program je zvanično otvoren na Svetski dan deteta 20. novembra - dan kada je doneta Konvencija o pravima deteta - celodnevnom međunarodnom stručnom i naučnom konferencijom „Pravo dece i mladih na kulturu – 10 godina posle“ na sceni FDU "Mata Milošević". Konferenciju su otvorili dekan FDU prof. Miloš Pavlović, gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić, pomoćnica ministra za omladinu Ivana Antonijević i predsednica ASITEŽ-a Srbije Diana Kržanić Tepavac. Na konferenciji je učestvovala i Jelena Stojanović, zamenica Zaštitnika građana za prava deteta.

Pored saradnje u produkciji konferencije, Fakultet je u velikoj meri doprineo i programskom sadržaju. Plenarno predavanje "Kada senka bude kolektiva, hoće li biti mesta za moju" održala je dr Irena Ristić, psihološkinja i pozorišna rediteljka, redovna profesorka Katedre za teoriju i istoriju FDU. Naredna tri panela moderirale su koleginice prof. emerita dr Milena Dragićević Šešić, dr Jovana Karaulić i dr Ksenija Marković Božović.

U drugom delu konferencije, prvi put na ovaj način predstavnici dramskih fakulteta i akademija iz regiona okupili su se i razgovarali o prostoru za izvođačke umetnosti za decu i mlade u kurikulimima. U ovom razgovoru učestvovali su sa FDU predstavnici Katedri Dramaturgije, Glume i Menadžmenta i produkcije - Tijana Grumić, Tanja Šljivar, dr Srđan Karanović i dr Jovana Karaulić. Posebno nam je drago što su među domaćim predstavnicima na sesiji showcase: Primeri najbolje prakse u oblasti dečje i omladinske participacije u kulturnom životu upravo bili alumniji Fakulteta iz različitih oblasti pozorišnog stvaralaštva.

Koordinatorka programa konferencije bila je Miljana Milojković, alumnistkinja Katedre za menadžment i produkciju i stažistkinja u Institutu FDU, a Aleksandra Avramović, šef Dekanata i Tatjana Nikolić, istraživačica saradnica u Institutu FDU i drugi studenti i alumnisti FDU takođe su bili važan deo organizacionog tima "Prekretnice".

Laboratorija interaktivnih umetnosti FDU učestvovala je na konferenciji “Scenski dizajn i nove tehnologije u pozorištu za mladu publiku“ koja se održala 23. novembra u saradnji  sa Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu i SCEN Centrom za scenski dizajn. Ova konferencija je okupila umetnike, istraživače, producente i pedagoge iz različitih sredina i disciplina radi pokretanja diskusije o novim i različitim jezicima i pristupima scenskom dizajnu i tehnološkim inovacijama u pozorištu za mladu publiku.

U okviru sesije "Mogućnosti imerzivnih praksi, virtuelne stvarnosti i novih umetničkih formata", učesnici konferencije imali su priliku da se upoznaju sa radom Laboratorije interaktivne umetnosti FDU, kao i potencijalima koje nudi savremeni kontekst digitalnog okruženja, nove tehnologije i multimedijalno razmatranje umetničkih izraza u celini. Izlaganja su održali profesori dr Mirko Stojković, Branko Sujić i Pavle Dinulović uz moderaciju dr Jovane Karaulić.

Na "Prekretnici" je učestvovalo više od 300 kolega iz 43 zemlje sveta, a održana je zahvaljujući pokroviteljstvu Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i omladine, Grada Beograda, Grada Novog Sada, Evropske unije, Francuskog instituta, Švedskog instituta, fondacije "Kulturanova", partnerstvu sa velikim brojem domaćih institutucija, organizacija i pojedinaca, kao i sponzorstvu kompanije Matijević i Coca Cola Hellenic.

 

Photo credits: Tanja Drobnjak i SCEN foto tim: Jelena Kajtes, Marija Mladenović, Zorana Rabrenović, Tanja Stefanović

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1046/TDP_2331.jpg
  • /uploads/attachment/vest/1046/TDP_1893.jpg