ПРОФ. ЕМЕРИТИ МИЛЕНИ ДРАГИЋЕВИЋ ШЕШИЋ УРУЧЕН ПОЧАСНИ ДОКТОРАТ УНИВЕРЗИТЕТА У МОНПЕЉЕУ

Прошлог петка, 15. децембра 2023. ректор Универзитета у Монпељеу Филип Оже уручио је титулу почасног доктора професорки емерити Универзитета уметности у Београду др Милени Драгићевић Шешић.

Проф. Драгићевић Шешић је оснивачица UNESCO Kатедре за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду и некадашња ректорка (2000-2004).

Универзитет у Монпељеу уручио је почасни докторат проф. Драгићевић Шешић као стручњакињи за партиципацију у креирању и развоју локалних, регионалних и националних културних политика. Поред њених 40 година доприноса настави, истраживању и развоју Факултета драмских уметности у Београду, а потом и нашег Универзитета, професорка Драгићевић Шешић радила је и као стручњакиња за културну политику и менаџмент Савета Европе, Европске културне фондације, Про Хелвеције и многих других организација и институција.

“Са више од педесет пројеката иза себе, кроз њену експертизу развијане су културне политике у многим земљама Југоисточне Европе, кавкаског региона, Централне Азије, Југоисточне Азије и Блиског Истока.”

Године 2002. Француска је наградила проф. Милену Драгићевић Шешић орденом витеза командирског реда «Академских палми».

Иако је почасни докторат успостављен декретом од 26. јуна 1918. године корени овог признања могу да се препознају још у 17. веку. Према саопштењу Универзитета у Монпељеу, оно се уручује страним личностима које оличавају вредности универзитета кроз свој допринос свету идеја, култури, уметности и науци.

Докторат је додељен на свечаној церемонији као најеминентније и најпрестижније академско звање у оквиру универзитетске и научне заједнице.

Честитамо проф. Драгићевић Шешић и изражавамо искрено поштовање и захвалност за сва њена постигнућа као и њен допринос међународној видљивости и угледу наше институције.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1059/410210012_10160806628084193_3668243453524147337_n.jpg