ОТКАЗАН МАСТЕРКЛАС ЏИМА ШЕРИДАНА

Мастерклас је отказан због лошег здравственог стања Џима Шеридана.

 

Позивате се да присуствујете мастеркласу Џима Шеридана у петак, 8. марта у 12 часова у великој биоскопској сали ФДУ. Модератор ће бити Огњен Главонић.

Славни сценариста Џим Шеридан, продуцент и редитељ из Ирске, чији су филмови имали 16 номинација за Оскара,  специјални је гост овогодишњег Београдског ирског фестивала (8-18. март) и својим учешћем увеличаће 12. издање фестивала, којим сваке године прослављамо ирску и српску културу у самом срцу Балкана.

Џим Шеридан живи и раду у Даблину, као писац, сценариста, филмски редитељ и продуцент. Између 1989. и 1993. године, режирао је два изузетна филма чија се радња одвија у Ирској - "Моје лево стопало" и "У име оца". За већину филмске публике, први сусрет са Џимовим радом био је филм "Моје лево стопало" са Данијел Деј Луисом у улози Кристија Брауна, који је, упркос церебралној парализи, користећи само лево стопало, научио да слика и пише. Кристијев потресни живот ће, уз мало горког хумора, процветати у невероватно богато искуство, а филм о њему, овенчаће се међународном славом и пет номинација за Оскара. Данијел Деј Луис освојио је Оскара за најбољег глумца, а Бренда Фрикер за најбољу споредну улогу.

У том звезданом тренутку за ирску кинематографију, "Моје лево стопало" је најавило међународни успех који ће модерна Ирска доживети кроз економско уздизање "келтског тигра". Попут Ирске, Кристи Браун био је маргинализовани херој, а његова одлучност и јединствени карактер наговестили су нову еру наде и самоостварења коју је Ирска доживела током 90-их година 20. века. Филмови Џима Шеридана имали су укупно 16 номинација за Оскара, 14 Златних Глобуса, 3 награде Међународног фестивала у Берлину, три награде Америчког савеза писаца, 8 BAFTA i 8 IFTA награда. Током четири деценије дуге каријере, Џим је покретачка снага ирске културе како у области филма, тако и у театру. Глас је генерације, хроничар ирског начина живота као и односа Ирске са спољним светом.

 

Фото: Београдски ирски фестивал

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1094/Jim-Sheridan-1536x864-ezgif.com-webp-to-jpg-converter.jpg
  • /uploads/attachment/vest/1094/Screen_Shot_2024-03-05_at_11.19.34.jpg
  • /uploads/attachment/vest/1094/jim-sheridan.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/1094/Jim-Sheridan-Daniel-Del-Lewis-1-e1707470343586-1000x560-ezgif.com-webp-to-jpg-converter.jpg