OTKAZAN MASTERKLAS DŽIMA ŠERIDANA

Masterklas je otkazan zbog lošeg zdravstvenog stanja Džima Šeridana.

 

Pozivate se da prisustvujete masterklasu Džima Šeridana u petak, 8. marta u 12 časova u velikoj bioskopskoj sali FDU. Moderator će biti Ognjen Glavonić.

Slavni scenarista Džim Šeridan, producent i reditelj iz Irske, čiji su filmovi imali 16 nominacija za Oskara,  specijalni je gost ovogodišnjeg Beogradskog irskog festivala (8-18. mart) i svojim učešćem uveličaće 12. izdanje festivala, kojim svake godine proslavljamo irsku i srpsku kulturu u samom srcu Balkana.

Džim Šeridan živi i radu u Dablinu, kao pisac, scenarista, filmski reditelj i producent. Između 1989. i 1993. godine, režirao je dva izuzetna filma čija se radnja odvija u Irskoj - "Moje levo stopalo" i "U ime oca". Za većinu filmske publike, prvi susret sa Džimovim radom bio je film "Moje levo stopalo" sa Danijel Dej Luisom u ulozi Kristija Brauna, koji je, uprkos cerebralnoj paralizi, koristeći samo levo stopalo, naučio da slika i piše. Kristijev potresni život će, uz malo gorkog humora, procvetati u neverovatno bogato iskustvo, a film o njemu, ovenčaće se međunarodnom slavom i pet nominacija za Oskara. Danijel Dej Luis osvojio je Oskara za najboljeg glumca, a Brenda Friker za najbolju sporednu ulogu.

U tom zvezdanom trenutku za irsku kinematografiju, "Moje levo stopalo" je najavilo međunarodni uspeh koji će moderna Irska doživeti kroz ekonomsko uzdizanje "keltskog tigra". Poput Irske, Kristi Braun bio je marginalizovani heroj, a njegova odlučnost i jedinstveni karakter nagovestili su novu eru nade i samoostvarenja koju je Irska doživela tokom 90-ih godina 20. veka. Filmovi Džima Šeridana imali su ukupno 16 nominacija za Oskara, 14 Zlatnih Globusa, 3 nagrade Međunarodnog festivala u Berlinu, tri nagrade Američkog saveza pisaca, 8 BAFTA i 8 IFTA nagrada. Tokom četiri decenije duge karijere, Džim je pokretačka snaga irske kulture kako u oblasti filma, tako i u teatru. Glas je generacije, hroničar irskog načina života kao i odnosa Irske sa spoljnim svetom.

 

Foto: Beogradski irski festival

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1094/Jim-Sheridan-1536x864-ezgif.com-webp-to-jpg-converter.jpg
  • /uploads/attachment/vest/1094/Screen_Shot_2024-03-05_at_11.19.34.jpg
  • /uploads/attachment/vest/1094/jim-sheridan.jpeg
  • /uploads/attachment/vest/1094/Jim-Sheridan-Daniel-Del-Lewis-1-e1707470343586-1000x560-ezgif.com-webp-to-jpg-converter.jpg