МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА “КА СНАЖНИЈИМ ПЕРИФЕРИЈАМА: НОВЕ КОАЛИЦИЈЕ И ПОЛИТИКЕ СОЛИДАРНОСТИ” У ЈУГОСЛОВЕНСКОЈ КИНОТЕЦИ ОД 28. ДО 31. МАЈА

Факултет драмских уметности, од 28. до 31. маја, организује међународну конференцију „Ка снажнијим периферијама: нове коалиције и политике солидарности“.

Програм конференције обухватиће низ излагања, дискусија и уметничких програма на теме партиципативних пракси у извођачким уметностима, позоришта заједнице, периферијалности, политика децентрализације и деколонизације у култури, односа север-југ у позоришним политикама и праксама, независних извођачких сцена у земљама Јужне Европе и одговарајућих система подршке за секторски развој.

У главном конференцијском програму учествоваће преко 50 уметника, научника и експерата, док ће пленарна предавања одржати др Елеонора Белфиоре са Универзитета у Абердину, једна од водећих светских научница у пољу културне политике, са истраживачким фокусом усмереним на разумевање културних вредности, као и др Кристина Леловац са Факултета драмских уметности у Скопљу, која у свом раду као извођачица и кустоскиња у домену извођачких уметности, обрађује теме критичке педагогије у уметности, савремених извођачких пракси, као и феминистичких аспеката сарадње у уметничким процесима.

Главни програм представиће и иновативни формат - key dialogues, са фокусом на промишљање колаборативних уметничких приступа у контексту југа и перфиреије, а у коме ће као говорници учествовати др Федерико Ескрибал, професор и истраживач са Универзитета уметности у Буенос Аиресу и др Емануел Негрије, директор Центра за политичке и друштвене студије са Универзитета у Монпељеу, док ће фацилитатор дискусије бити др Луис Боне, шеф Катедре за менаџмент у култури на Универзитету у Барселони.

Конференција ће се одржати у просторијама Југословенске кинотеке, а у уторак 28. маја у склопу програма, публику очекује и перформанс „Circle“ интердисциплинарне словеначке уметнице Неје Томшић у Културном центру Магацин.

Догађај се реализује као финална активност пројекта „Снажније периферије: једна јужна коалиција“, који повезује 14 партнерских организација из 10 европских земаља, а има за циљ промишљање питања идентитета кроз културу и културолошке разлике, те преиспитивање доминантних модела културне политике на југу Европе.

Пројекат је финансиран од стране Европске Уније, кроз програм „Креативна Европа“, док су реализацију конференције подржали и Министарство културе, као и Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије.

Сви заинтересовани за учешће могу се регистровати попуњавањем следећег формулара, до петка 24. маја.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1150/stronger_peripheries_cor.jpg