MEĐUNARODNA KONFERENCIJA “KA SNAŽNIJIM PERIFERIJAMA: NOVE KOALICIJE I POLITIKE SOLIDARNOSTI” U JUGOSLOVENSKOJ KINOTECI OD 28. DO 31. MAJA

Fakultet dramskih umetnosti, od 28. do 31. maja, organizuje međunarodnu konferenciju „Ka snažnijim periferijama: nove koalicije i politike solidarnosti“.

Program konferencije obuhvatiće niz izlaganja, diskusija i umetničkih programa na teme participativnih praksi u izvođačkim umetnostima, pozorišta zajednice, periferijalnosti, politika decentralizacije i dekolonizacije u kulturi, odnosa sever-jug u pozorišnim politikama i praksama, nezavisnih izvođačkih scena u zemljama Južne Evrope i odgovarajućih sistema podrške za sektorski razvoj.

U glavnom konferencijskom programu učestvovaće preko 50 umetnika, naučnika i eksperata, dok će plenarna predavanja održati dr Eleonora Belfiore sa Univerziteta u Aberdinu, jedna od vodećih svetskih naučnica u polju kulturne politike, sa istraživačkim fokusom usmerenim na razumevanje kulturnih vrednosti, kao i dr Kristina Lelovac sa Fakulteta dramskih umetnosti u Skoplju, koja u svom radu kao izvođačica i kustoskinja u domenu izvođačkih umetnosti, obrađuje teme kritičke pedagogije u umetnosti, savremenih izvođačkih praksi, kao i feminističkih aspekata saradnje u umetničkim procesima.

Glavni program predstaviće i inovativni format - key dialogues, sa fokusom na promišljanje kolaborativnih umetničkih pristupa u kontekstu juga i perfireije, a u kome će kao govornici učestvovati dr Federiko Eskribal, profesor i istraživač sa Univerziteta umetnosti u Buenos Airesu i dr Emanuel Negrije, direktor Centra za političke i društvene studije sa Univerziteta u Monpeljeu, dok će facilitator diskusije biti dr Luis Bone, šef Katedre za menadžment u kulturi na Univerzitetu u Barseloni.

Konferencija će se održati u prostorijama Jugoslovenske kinoteke, a u utorak 28. maja u sklopu programa, publiku očekuje i performans „Circle“ interdisciplinarne slovenačke umetnice Neje Tomšić u Kulturnom centru Magacin.

Događaj se realizuje kao finalna aktivnost projekta „Snažnije periferije: jedna južna koalicija“, koji povezuje 14 partnerskih organizacija iz 10 evropskih zemalja, a ima za cilj promišljanje pitanja identiteta kroz kulturu i kulturološke razlike, te preispitivanje dominantnih modela kulturne politike na jugu Evrope.

Projekat je finansiran od strane Evropske Unije, kroz program „Kreativna Evropa“, dok su realizaciju konferencije podržali i Ministarstvo kulture, kao i Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.

Svi zainteresovani za učešće mogu se registrovati popunjavanjem sledećeg formulara, do petka 24. maja.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1150/stronger_peripheries_cor.jpg