(ПРИ)СТАНИ НА ПРИТИСАК – ПОЧЕО 19. ФИСТ

Деветнаести Фестивал интернационалног студентског театра (ФИСТ) у организацији студената Факултета драмских уметности званично је отворен синоћ, 20. маја у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић” извођењем представе „У самоћи памучнх поља” Националне академије драмских уметности из Варшаве. Под слоганом „(При)стани на притисак”, овогодишњи ФИСТ се бави различитим врстама притиска са којима се млади суочавају данас, а управо је ово и тема гостујућих представа академија из Пољске, Грчке, Хрватске и Бугарске.

Овогодишње издање фестивала званично је отворио Амбасадор Републике Пољске у Београду Рафал Перл, истакавши да су фестивали попут овог добра прилика за умрежавање студената и јачање културно-дипломатских односа кроз стварање трајних сарадњи међу уметничким академијама. Публици се обратила и продеканка Факултета драмских уметности Јована Караулић, која је подсетила на важност теме 19. ФИСТ-а и потребу да се о притиску говори, сматравши да је позориште уметност које пре свих покреће друштвено релевантна питања.

Притисак ће бити тема и других представа гостујућих еминентних европских позоришних академија из Пољске, Бугарске, Хрватске и Грчке, које су на репертоару 19. ФИСТ-а све до суботе, 25. маја, када ће фестивал затворити ФИСТ продукција. Ове године, ауторски пројекат ФИСТ продукције потписује студенткиња Теона Милићевић. Под називом „Притисак”, а у режији Немање Мијовића, ова аудио-визуелна драмска инсталација настоји да стимулише човекова чула, представљајући притисак у његовим многобројним формама.

Деветнаесто издање фестивала чини и богат пратећи програм - загревање за фестивалску недељу незванично је почело 8. маја, када је у Простору Миљенко Дерета одржана трибина „На младима притисак остаје”, на којој су учесници трибине Павле Цицварић, Емилија Миленковић и Теодора Пајовић говорили о социјалној, економској и политичкој партиципацији младих у Србији.

Пред само отварање фестивала, 20. маја у 18 часова у сарадњи са Хемофарм фондацијом организована је трибина „На кафи са психологом” посвећена управо притисцима са којима се суочавају млади у својим двадесетим годинама, а један од говорника био је и млади глумац Огњен Мићовић.

Пратећи програм чини и интензивно, тродневно усавршавање за будуће позоришне продуценте In case of emergency break glass and call a producer, сачињено из радионица и панела чији су предавачи и говорници успешни појединци из света уметности, али и корпоративног сектора.

Овогодишње издање фестивала специфично је и по организацији целокупног програма у просторима алтернативне уметничке сцене, укљућујући Уметнички павиљон Цвијета Зузорић, Битеф театар, Електропионир, Хартефакт Кућу, Нови Биоскоп Звезда и Нову Искру. За деветнаест година постојања, ФИСТ ће по први пут имати свој фестивалски центар - у периоду трајања фестивала, уметничка галерија и кафе-бар Полет у Цетињској 15 биће место сусрета и off-програма.

Улаз на све програме 19. Фестивала интернационалног студентског театра је бесплатан.

Деветнаести по реду ФИСТ подржан је од стране Амбасаде Грчке у Београду, Амбасаде Пољске у Србији и Иницијативе младих за људска права (YIHR).

Више информација о целокупном програму овогодишњег издања фестивала може се пронаћи на званичном веб-сајту фестивала, Инстаграм и Тикток налозима фестивала.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1161/image_123650291.JPG
  • /uploads/attachment/vest/1161/image_123650291__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/1161/image_123650291__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/1161/image_123650291__3_.JPG