(PRI)STANI NA PRITISAK – POČEO 19. FIST

Devetnaesti Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) u organizaciji studenata Fakulteta dramskih umetnosti zvanično je otvoren sinoć, 20. maja u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić” izvođenjem predstave „U samoći pamučnh polja” Nacionalne akademije dramskih umetnosti iz Varšave. Pod sloganom „(Pri)stani na pritisak”, ovogodišnji FIST se bavi različitim vrstama pritiska sa kojima se mladi suočavaju danas, a upravo je ovo i tema gostujućih predstava akademija iz Poljske, Grčke, Hrvatske i Bugarske.

Ovogodišnje izdanje festivala zvanično je otvorio Ambasador Republike Poljske u Beogradu Rafal Perl, istakavši da su festivali poput ovog dobra prilika za umrežavanje studenata i jačanje kulturno-diplomatskih odnosa kroz stvaranje trajnih saradnji među umetničkim akademijama. Publici se obratila i prodekanka Fakulteta dramskih umetnosti Jovana Karaulić, koja je podsetila na važnost teme 19. FIST-a i potrebu da se o pritisku govori, smatravši da je pozorište umetnost koje pre svih pokreće društveno relevantna pitanja.

Pritisak će biti tema i drugih predstava gostujućih eminentnih evropskih pozorišnih akademija iz Poljske, Bugarske, Hrvatske i Grčke, koje su na repertoaru 19. FIST-a sve do subote, 25. maja, kada će festival zatvoriti FIST produkcija. Ove godine, autorski projekat FIST produkcije potpisuje studentkinja Teona Milićević. Pod nazivom „Pritisak”, a u režiji Nemanje Mijovića, ova audio-vizuelna dramska instalacija nastoji da stimuliše čovekova čula, predstavljajući pritisak u njegovim mnogobrojnim formama.

Devetnaesto izdanje festivala čini i bogat prateći program - zagrevanje za festivalsku nedelju nezvanično je počelo 8. maja, kada je u Prostoru Miljenko Dereta održana tribina „Na mladima pritisak ostaje”, na kojoj su učesnici tribine Pavle Cicvarić, Emilija Milenković i Teodora Pajović govorili o socijalnoj, ekonomskoj i političkoj participaciji mladih u Srbiji.

Pred samo otvaranje festivala, 20. maja u 18 časova u saradnji sa Hemofarm fondacijom organizovana je tribina „Na kafi sa psihologom” posvećena upravo pritiscima sa kojima se suočavaju mladi u svojim dvadesetim godinama, a jedan od govornika bio je i mladi glumac Ognjen Mićović.

Prateći program čini i intenzivno, trodnevno usavršavanje za buduće pozorišne producente In case of emergency break glass and call a producer, sačinjeno iz radionica i panela čiji su predavači i govornici uspešni pojedinci iz sveta umetnosti, ali i korporativnog sektora.

Ovogodišnje izdanje festivala specifično je i po organizaciji celokupnog programa u prostorima alternativne umetničke scene, ukljućujući Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, Bitef teatar, Elektropionir, Hartefakt Kuću, Novi Bioskop Zvezda i Novu Iskru. Za devetnaest godina postojanja, FIST će po prvi put imati svoj festivalski centar - u periodu trajanja festivala, umetnička galerija i kafe-bar Polet u Cetinjskoj 15 biće mesto susreta i off-programa.

Ulaz na sve programe 19. Festivala internacionalnog studentskog teatra je besplatan.

Devetnaesti po redu FIST podržan je od strane Ambasade Grčke u Beogradu, Ambasade Poljske u Srbiji i Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR).

Više informacija o celokupnom programu ovogodišnjeg izdanja festivala može se pronaći na zvaničnom veb-sajtu festivala, Instagram i Tiktok nalozima festivala.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/1161/image_123650291.JPG
  • /uploads/attachment/vest/1161/image_123650291__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/1161/image_123650291__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/1161/image_123650291__3_.JPG