СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ ЧЕТВРТОГ МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА КРАТКОМЕТРАЖНОГ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА "БИСТРЕ РЕКЕ"

У напуштеном биоскопу у селу Темска на подножју Старе планине, синоћ је обележено отварање четвртог издања Међународног фестивала краткометражног документарног филма "Бистре реке". 

Према речима Уметничке директорке фестивала редовне професорке ФДУ Нарцисе Даријевић: “Ове године пристигло више од 1300 филмова из целог света! Трочлана селекциона комисија је пажљиво погледала све пристигле пријаве и одабрала 37 филмова за овогодишњу такмичарску селекцију: 16 у категорији студентских документарних и 21 филм у категорији професионалаца. Филмови, осим из Србије, долазе из Црне Горе, Словеније, Русије, Јапана, Турске, са Мадагаскара, Колумбије, Аустрије, Португала, Грузије, Ирана... Богатсво нашег фестивала су разноврсни и јединствени филмови. Храбри и оригинални, духовити и тужни. Нека већ осведочена ремек дела, која су освојила публику широм света, сада долазе и код нас, у Темску, у наш јединствени и непоновљиви биоскоп”.

Жири фестивала чине међународно признати аутори међу којима су Марио Кокотовић, филмски аутор и професор са Академије драмских уметности у Загребу; Флора Песенти, ауторка документарних филмова из Италије; и Ивана Тодоровић, филмска редитељка са активним стваралачким присуством у Србији и Америци. Студентски жири чине Ружица Ристивојевић, студенткиња са Катедре за камеру на ФДУ; Петар Лакић, студент филмске режије на истом факултету; и Љубица Петковић, аудио-визуелна уметница са Катедре за снимање и обраду звука.

Фестивал "Бистре реке" ће пружити учесницима и посетиоцима широк спектар документарних уметничких израза посвећених изазовима заштите природе и одрживог развоја у најширем смислу. Посебно је занимљиво да у сарадњи са заједницом Темске, фестивал угошћава преко 50 професионалаца и студената из земље и света. О значају места и еколошкој димензији фестивала његов директор, др Саша Саиловић каже:  “Факултет драмских уметности је покренуо пројекат Зелени ФДУ који доноси бројне новине у образовање али и у процедуре по којима се данас одвија уметничко стваралаштво, посебно у области филма. Овим кораком додатно је оснажен наш напор да „Бистре реке“ учинимо еколошким фестивалом који није везан за Темску само због њене лепоте већ и због сталног подсећања на потребу да сачувамо природно благо Србије јер смо за њега ми одговорни“.

Уиграни тим који, поред студената, професора и сарадника ФДУ чине становници Темске, те колеге из Дома културе Пирот, Народног позориште Пирот, роководство града Пирота и Министарство културе Републике Србије, од прошле године подржали су и „Застава филм“ и Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Програм фестивала заинтересована публика може пратити на линку

Слике

  • /uploads/attachment/vest/1209/image00004.jpg
  • /uploads/attachment/vest/1209/image00001.jpg
  • /uploads/attachment/vest/1209/image00009.jpg
  • /uploads/attachment/vest/1209/image00012.jpg