Милена Драгићевић Шешић је лауреат ENCATC награде 2019. године

Брисел, 5. септембар 2019.

Милена Драгићевић Шешић, професор Факултета драмских уметности и шеф UNESCO катедре за интеркултуралност, менаџмент уметности и медијацију Универзитета уметности у Београду, добитник је ове прве награде ENCATC мреже 2019. године. Ово је једино међународно признање и награда за развој иновативног и конзистентног приступа и изузетно и визионарско лидерство, креативност и постигнуте резултате у пољу образовања, научних истраживања, јавних политика и заговарања у домену културне политике и културног менаџмента. 

Фото: ENCATC

Са овом наградом ENCATC - водећа ЕУ мрежа у домену културног менџмента и културне политике - одаје признање Милени Драгићевић Шешић, чије је учешће у наставним и истраживачким процесима оставило дубок утицај на развој тих поља, охрабрујући своје сараднике и студенте да наставе њену посвећеност и страст.

Некадашња ректорка Универзитета уметности у Београду данас је професорка културне политике, менаџмента у култури и студија медија на ФДУ и руководилац UNESCO катедре Универзитета уметности. Као консултант и тренер у различитим програмима подизања капацитета за стратешки културни менаџмент и предузетништво, она је развила и реализовала више од 50 пројеката у домену културне политике и менаџмента, са великим резултатима и у културно-политичким променама у југоисточној Европи (кроз програм Policies for Culture у Србији, Румунији, Бугарској, Хрватској и Северној Мекадонији; те учешћем у пројектима развоја стратегија културних политика у Босни и Херцеговини, Црној Гори и Албанији), као и земљама централне Азије, Кавказа, Арапским државама, те у Индији и Камбоџи.
 
Објавила је 17 књига и више од 150 научних студија; преведена је на 17 језика.

Форум Креативне Европе, Београд, 2017. Фото: DKES

Говорећи у име жирија, председница ENCATC мреже Франческа Империјале (Саленто, Италија) је рекла: „Милена Драгићевић Шешић, са својим академским, професионалним и личним профилом и прошлошћу, персонифицира мисију и вредности ENCATC-а. Њен допринос развоју културне политике и менаџмента је референтна тачка за све нас који радимо  том пољу и веома важно наслеђе за младе генерације истраживача и практичара.“

У Дижону, у оквиру 27. ENCATC конгреса „Diversity and sustainability at work. Policies and practices from culture and education“, 2. октобра одржаће се званична церемонија доделе ове награде у престижној сали „De flore“ чији је домаћин град Дижон. У овој свечаности ће учествовати научници, професори, културни оператери , уметници и доносиоци одлука из целог света, да би се прослава наставила 4. октобра када ће Милена Драгићевић Шешић одржати „ENCATC Fellowship Award Keynote Speach“. 

„Идеја о ENCATC Fellowship Award, као биеналној награди, настала је приликом обележавања двадесетпетогодишњице мреже 2017. године. ENCATC са поносом објављује резулате и свог првог добитника сматрајући да је то изузетна прилика да ова мрежа јавно објави и слави достигнућа и доприносе од великог значаја - како за чланове мреже тако и за сектор културе и образовања.“ (Ђаналија Кољиандро Бејанс, генерални секретар ENCATC-а )

Слике

  • /uploads/attachment/vest/39/prof-milena-dragicevic-sesic.jpg