Milena Dragićević Šešić je laureat ENCATC nagrade 2019. godine

Brisel, 5. septembar 2019.

Milena Dragićević Šešić, profesor Fakulteta dramskih umetnosti i šef UNESCO katedre za interkulturalnost, menadžment umetnosti i medijaciju Univerziteta umetnosti u Beogradu, dobitnik je ove prve nagrade ENCATC mreže 2019. godine. Ovo je jedino međunarodno priznanje i nagrada za razvoj inovativnog i konzistentnog pristupa i izuzetno i vizionarsko liderstvo, kreativnost i postignute rezultate u polju obrazovanja, naučnih istraživanja, javnih politika i zagovaranja u domenu kulturne politike i kulturnog menadžmenta. 

Foto: ENCATC

Sa ovom nagradom ENCATC - vodeća EU mreža u domenu kulturnog mendžmenta i kulturne politike - odaje priznanje Mileni Dragićević Šešić, čije je učešće u nastavnim i istraživačkim procesima ostavilo dubok uticaj na razvoj tih polja, ohrabrujući svoje saradnike i studente da nastave njenu posvećenost i strast.

Nekadašnja rektorka Univerziteta umetnosti u Beogradu danas je profesorka kulturne politike, menadžmenta u kulturi i studija medija na FDU i rukovodilac UNESCO katedre Univerziteta umetnosti. Kao konsultant i trener u različitim programima podizanja kapaciteta za strateški kulturni menadžment i preduzetništvo, ona je razvila i realizovala više od 50 projekata u domenu kulturne politike i menadžmenta, sa velikim rezultatima i u kulturno-političkim promenama u jugoistočnoj Evropi (kroz program Policies for Culture u Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Severnoj Mekadoniji; te učešćem u projektima razvoja strategija kulturnih politika u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Albaniji), kao i zemljama centralne Azije, Kavkaza, Arapskim državama, te u Indiji i Kambodži.
 
Objavila je 17 knjiga i više od 150 naučnih studija; prevedena je na 17 jezika.

Forum Kreativne Evrope, Beograd, 2017. Foto: DKES

Govoreći u ime žirija, predsednica ENCATC mreže Frančeska Imperijale (Salento, Italija) je rekla: „Milena Dragićević Šešić, sa svojim akademskim, profesionalnim i ličnim profilom i prošlošću, personificira misiju i vrednosti ENCATC-a. Njen doprinos razvoju kulturne politike i menadžmenta je referentna tačka za sve nas koji radimo  tom polju i veoma važno nasleđe za mlade generacije istraživača i praktičara.“

U Dižonu, u okviru 27. ENCATC kongresa „Diversity and sustainability at work. Policies and practices from culture and education“, 2. oktobra održaće se zvanična ceremonija dodele ove nagrade u prestižnoj sali „De flore“ čiji je domaćin grad Dižon. U ovoj svečanosti će učestvovati naučnici, profesori, kulturni operateri , umetnici i donosioci odluka iz celog sveta, da bi se proslava nastavila 4. oktobra kada će Milena Dragićević Šešić održati „ENCATC Fellowship Award Keynote Speach“. 

„Ideja o ENCATC Fellowship Award, kao bienalnoj nagradi, nastala je prilikom obeležavanja dvadesetpetogodišnjice mreže 2017. godine. ENCATC sa ponosom objavljuje rezulate i svog prvog dobitnika smatrajući da je to izuzetna prilika da ova mreža javno objavi i slavi dostignuća i doprinose od velikog značaja - kako za članove mreže tako i za sektor kulture i obrazovanja.“ (Đanalija Koljiandro Bejans, generalni sekretar ENCATC-a )

Slike

  • /uploads/attachment/vest/39/prof-milena-dragicevic-sesic.jpg