Промоција књиге СТУДИЈЕ ФИЛМА И /ЕКРАНСКИХ/ МЕДИЈА: СРБИЈА 3.0

Промоција књиге СТУДИЈЕ ФИЛМА И /ЕКРАНСКИХ/ МЕДИЈА: СРБИЈА 3.0, коју је уредила проф. др Невена Даковић, а у издању Филмског центра Србије одржаће се у уторак 22. 10 у 18 часова у сали БОРИСЛАВ ПЕКИЋ Београдског сајма. О књизи ће говорити: др Александар Јанковић, Драган Јеличић, Ђорђе Бајић и други.

 

Аутори прве књиге ових простора посвећене Студијама филма и екранских медија - Студије филма и /екранских/ медија: Србија 3.0 - су професори, докторанти и студенти Теорије драмских уметности, медија и културе  али и дипломирани студенти ФДУ и УУ, познати редитељи и filmmaker-и. Они исписују прошлост, садашњост и будућност Студија филма, екранских и дигиталних медија. / Иван Велисављевић, Јагода Стаменковић, др Дарја Бајић, др Драган Јовићевић, др Биљана Митровић, др Весна Перић, др Силвиа Бадон (Италија), др Борис Петровић (Француска), др Ивана Успенска (Немачка), др ум. Мила Турјалић, др Ирена Шентевска, др Невена Даковић, др Александра Миловановиц, др ум. Мирко Стојковић.

 

Видимо се на промоцији и разговору! 

 

Студије филма и /екранских/ медија: Србија 3.0 пружају исцрпан аналитички и интерпретативни увид у конституисање и развој поља Студија филма и његових сродних медијских „појавности” у трећем миленијуму. Настављајући трагом теорије филма – на начин на који ју је мапирао др Душан Стојановић – др Невена Даковић, пажљивим одабиром радова теоретичара VII уметности и нових медија посвећених пре свега српском филму, даје снажне аргументе вредности, виталности и популарности националне кинематографије. Извесно, добро структурисана и „умрежена” целина потврђује коначно чврсто успостављене, одређене и институционализоване Студије филма (и екранских медија) на овим просторима.

др Бојан Јовић, Институт за књижевност и уметност, Београд

 

Књига Студије филма и /екранских/ медија: Србија 3.0 припада кругу изврсних светских теоријских публикација јер зналачки усмерава читаоца према материјалу за даље упознавање са теоријом филма и дубински тумачи наслове и теме које њени аутори промишљају. Посебна је по томе што су њени поједини аутори подједнако укључени и у филмску праксу и у теорију, што је чини ретким теоријским штивом из пера некога ко се веома добро разуме у филм и уме да га сними. То је аутохтоно обележје београдске школе филма – професори и алумни ФДУ, теоретичари, доктори наука и filmmaker-и – које треба да сачувамо.

Димитрије Војнов, сценариста и филмски критичар

 

Обухватна књига, Студије филма и /екранских/ медија: Србија 3.0 дело је престижне групе аутора и уреднице, др Невене Даковић, који свестрано мапирају идеју студија филма у Србији у мултимедијалном и поливалентном XXI веку. Транспозиција југословенских наратива у постјугословенски метаконтекст ствара нову стратегију теоријске области –  од методолошки „конзервативног” тумачења филма до анализе његових трансформација у све екранске изазове епохе (web, гејминг итд.) – чинећи књигу кључним делом за тумачење прошлости, садашњости и свакако будућности филма и кинематографије на овим просторима. 

др Александар Јанковић, ФДУ, Београд

Слике

  • /uploads/attachment/vest/80/Studije_filma_naslovna.jpg