Promocija knjige STUDIJE FILMA I /EKRANSKIH/ MEDIJA: SRBIJA 3.0

Promocija knjige STUDIJE FILMA I /EKRANSKIH/ MEDIJA: SRBIJA 3.0, koju je uredila prof. dr Nevena Daković, a u izdanju Filmskog centra Srbije održaće se u utorak 22. 10 u 18 časova u sali BORISLAV PEKIĆ Beogradskog sajma. O knjizi će govoriti: dr Aleksandar Janković, Dragan Jeličić, Đorđe Bajić i drugi.

 

Autori prve knjige ovih prostora posvećene Studijama filma i ekranskih medija - Studije filma i /ekranskih/ medija: Srbija 3.0 - su profesori, doktoranti i studenti Teorije dramskih umetnosti, medija i kulture  ali i diplomirani studenti FDU i UU, poznati reditelji i filmmaker-i. Oni ispisuju prošlost, sadašnjost i budućnost Studija filma, ekranskih i digitalnih medija. / Ivan Velisavljević, Jagoda Stamenković, dr Darja Bajić, dr Dragan Jovićević, dr Biljana Mitrović, dr Vesna Perić, dr Silvia Badon (Italija), dr Boris Petrović (Francuska), dr Ivana Uspenska (Nemačka), dr um. Mila Turjalić, dr Irena Šentevska, dr Nevena Daković, dr Aleksandra Milovanovic, dr um. Mirko Stojković.

 

Vidimo se na promociji i razgovoru! 

 

Studije filma i /ekranskih/ medija: Srbija 3.0 pružaju iscrpan analitički i interpretativni uvid u konstituisanje i razvoj polja Studija filma i njegovih srodnih medijskih „pojavnosti” u trećem milenijumu. Nastavljajući tragom teorije filma – na način na koji ju je mapirao dr Dušan Stojanović – dr Nevena Daković, pažljivim odabirom radova teoretičara VII umetnosti i novih medija posvećenih pre svega srpskom filmu, daje snažne argumente vrednosti, vitalnosti i popularnosti nacionalne kinematografije. Izvesno, dobro strukturisana i „umrežena” celina potvrđuje konačno čvrsto uspostavljene, određene i institucionalizovane Studije filma (i ekranskih medija) na ovim prostorima.

dr Bojan Jović, Institut za književnost i umetnost, Beograd

 

Knjiga Studije filma i /ekranskih/ medija: Srbija 3.0 pripada krugu izvrsnih svetskih teorijskih publikacija jer znalački usmerava čitaoca prema materijalu za dalje upoznavanje sa teorijom filma i dubinski tumači naslove i teme koje njeni autori promišljaju. Posebna je po tome što su njeni pojedini autori podjednako uključeni i u filmsku praksu i u teoriju, što je čini retkim teorijskim štivom iz pera nekoga ko se veoma dobro razume u film i ume da ga snimi. To je autohtono obeležje beogradske škole filma – profesori i alumni FDU, teoretičari, doktori nauka i filmmaker-i – koje treba da sačuvamo.

Dimitrije Vojnov, scenarista i filmski kritičar

 

Obuhvatna knjiga, Studije filma i /ekranskih/ medija: Srbija 3.0 delo je prestižne grupe autora i urednice, dr Nevene Daković, koji svestrano mapiraju ideju studija filma u Srbiji u multimedijalnom i polivalentnom XXI veku. Transpozicija jugoslovenskih narativa u postjugoslovenski metakontekst stvara novu strategiju teorijske oblasti –  od metodološki „konzervativnog” tumačenja filma do analize njegovih transformacija u sve ekranske izazove epohe (web, gejming itd.) – čineći knjigu ključnim delom za tumačenje prošlosti, sadašnjosti i svakako budućnosti filma i kinematografije na ovim prostorima. 

dr Aleksandar Janković, FDU, Beograd

Slike

  • /uploads/attachment/vest/80/Studije_filma_naslovna.jpg