Хартефакт фонд организује шести по реду ХФестивал од 09. до 15. децембра

Извор: heartefact.org

 

Програм који се ове године састоји из неколико целина биће реализован у сарадњи са партнерским организацијама на неколико локација у Београду. Осим тога, део програма овогодишњег ХФестивала биће реализован у Вршцу, чиме се наставаља тежња Хартефакт фонда да своје садржаје учини доступнима и публици ван Београда.

Ове године, тим Хартефакт фонда посебно се посветио програмским целинама које имају за циљ промоцију и едукацију младих, сагледавање различитих углова у борби за равноправност полова, као и налажењу узрока за инертност и мотивације за делање.

Шесто издање Хфестивала, 09. децембра од 19 часова, у галеријском простору Иницијативе младих за људска права отвориће изложба „Шта ће бити после?“, која је, у оквиру NEW платформе, настала као плод сарадње Хартефакт фонда са студентима Факултета ликовних уметности у Београду, под менторством професора Мрђана  Бајића и професора Радоша Антонића. Изложба представља простор за нове уметнике који су имали потребу да, у разним техникама, од скулптуре, преко видео радова, до перформанса, проговоре о важним друштвеним темама садашњице. Осим тога, истог дана у галеријском простору Иницијативе младих за људска права биће отворен Футуре Епицс Симпозијум: Од локалног до европског наслеђа, током кога ће пристуни учесници моћи да поделе своје личне приче, које ће бити искоришћене за формирање наратива у оквиру пројекта.

Позоришни део програма ХФестивала састоји се из гостовања нове продукције Хотел Казалиште Булић, који ће 10. децембра од 20 часова, у Битеф Театру извести представу „Курлани“. Постављање антологијске трилогије писца Мирка Божића о животу у Далматинској Загори на сцену, Сенка Булић указује на последице које укорењено не-бављење људским правима има на садашњост и на неравноправност у којој живимо. У представи играју: Сенка Булић, Франо Машковић, Надиа Цвитановић, Јуре Раднић, Анђела Рамљак и Пашко Вукасовић. Карте за представе можете наћи на продајним местима tickets vision-a  или на благајни Битеф театра.

Током ХФестивала, 13. децембра од 20 часова, биће изведена и нова продукција Хартефакт фонда, „Ујка Вања“, настале у копродукцији са Народним позориштем Стерија из Вршца, за коју режију потписује Андреј Носов. Режисер поставља на сцену једног новог „Ујка Вању“, који тражи одговор на питање зашто нешто нисмо урадли, а не осуђује нас за оно што већ јесмо. Улазак у дубине људског (не)делања, омогућио је ауторском тиму да пред публику изнесе савремено и свеже читање познатог Чеховљевог дела. У представи играју: Немања Оливерић  (Ујка Вања), Бранко Цвејић (Серебрајаков), Катарина Марковић (Јелена Андрејевна), Мина Обрадовић (Соња), Стефан Бундало (Астров), Моника Болдовина Бугле (Марина), Дојна Андрејевић Петровић (Марија Васиљевна) и Јован Јелисавчић (Тељегин). Представа ће се играти на сцени Народног позоришта Стерија у Вршцу. Извођење представе пратиће и отварање изложбе фотографија Ружице Миловановић, „Свакодневни живот//Ујка Вање“. Фотографије су настале у току рада на представи и прате читав процес – од читајућих проба, преко истраживачког дела (провођења неколико дана на имању у Вршцу), до самог извођења.

У жељи да сталним радом и развојом нових генерација професионалаца, током ХФестивала биће организовани и едукативни програми који су специјално намењени младима. Током 10. и 11. децембра фестивалска публика и шира стручна јавност моћи ће да присуствује Футуре Епицс Симпозијум,„Од локалног до европског наслеђа“, током којег ће предавачи Драган Ристић Кал и Славимир Стојановић Футро говорити о различитим аспектима локалне уметности и њеном утицају те размени са културама других европских народа.  Поред тога, током три дана ХФестивала биће организован још један у низу NEW мастерклас програма, који је фокусиран на музичаре и композиторе. Менторка програма је Ванеса Лан, позната композиторка, која ће са учесницима радити проширењу знања из области компоновања за позориште и перформанс, као и да раде на креирању личног извођачког стила. Резултати тродневне радионице широј публици биће предсатвљени у форми showcase-а, током кога ће полазници одржати концерт на коме ће извести композицију Ванесе Лан, Objects of Ritual. Финална презентација заказана је за 13. децембар од 19 часова.

Као важан део овогодишњег фестивала свакако ће бити и директно учешће млађе популације у реализовању конкретних програма, чиме се доприноси повећању видљивости и промоцији нових генерација стваралаца и друштвено одговорних људи. Дванаестог децембра од 17 часова, у оквиру пројекта PublicХартефакт фонд организујем live снимање подкаста „Фрејминизам“. Двојица саговорника, Алекса Недић, басиста бенда Визељ, и Борис Боројевић, студент психологије Универзитета у Београду, коментарисаће сензационалистичке наслове и помпезне дискриминаторне чланке који се могу наћи у жутој штампи. Публика ће имати прилику да чује дискусију о овој теми којој се барем на први поглед не приступа из уобичајне феминистичке визуре. 

Осим тога, 14. децембра од 12 часова, биће организовано проглашење победника овогодишњег, осмог по реду Конкурса за најбољи савремени ангажовани драмски текст, током ког ће бити изведено и режирано јавно читање победничке драме. Овогодишње чланице жирија су Нина Виолић (председница жирија, истакнута глумица Хрватског Народног Казалишта у Загребу), Тања Шљивар (драмска књижевница) и Биљана Србљановић (драмска књижевница и редовна професорка на Факултету драмских уметности у Београду), које су током процеса селекције жирирале драме пристиглих из свих делова земље и региона.

Последњи фестивалски дан, 15. децембар проћи ће у знаку затварања фестивала и изложбе “Шта ће бити после”, који ће пратити и коктел за партнере, пријатеље и учеснике овогодишњег изадања ХФестивала.

Фестивал су подржали: програм за културу Креативне Европе, Министарство културе и информисања Републике Србије, амбасада Швајцарске и амбасада Краљевине Холандије.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/120/HF-Festival_Plakat_1080x1920.jpg