Hartefakt fond organizuje šesti po redu HFestival od 09. do 15. decembra

Izvor: heartefact.org

 

Program koji se ove godine sastoji iz nekoliko celina biće realizovan u saradnji sa partnerskim organizacijama na nekoliko lokacija u Beogradu. Osim toga, deo programa ovogodišnjeg HFestivala biće realizovan u Vršcu, čime se nastavalja težnja Hartefakt fonda da svoje sadržaje učini dostupnima i publici van Beograda.

Ove godine, tim Hartefakt fonda posebno se posvetio programskim celinama koje imaju za cilj promociju i edukaciju mladih, sagledavanje različitih uglova u borbi za ravnopravnost polova, kao i nalaženju uzroka za inertnost i motivacije za delanje.

Šesto izdanje Hfestivala, 09. decembra od 19 časova, u galerijskom prostoru Inicijative mladih za ljudska prava otvoriće izložba „Šta će biti posle?“, koja je, u okviru NEW platforme, nastala kao plod saradnje Hartefakt fonda sa studentima Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom profesora Mrđana  Bajića i profesora Radoša Antonića. Izložba predstavlja prostor za nove umetnike koji su imali potrebu da, u raznim tehnikama, od skulpture, preko video radova, do performansa, progovore o važnim društvenim temama sadašnjice. Osim toga, istog dana u galerijskom prostoru Inicijative mladih za ljudska prava biće otvoren Future Epics Simpozijum: Od lokalnog do evropskog nasleđa, tokom koga će pristuni učesnici moći da podele svoje lične priče, koje će biti iskorišćene za formiranje narativa u okviru projekta.

Pozorišni deo programa HFestivala sastoji se iz gostovanja nove produkcije Hotel Kazalište Bulić, koji će 10. decembra od 20 časova, u Bitef Teatru izvesti predstavu „Kurlani“. Postavljanje antologijske trilogije pisca Mirka Božića o životu u Dalmatinskoj Zagori na scenu, Senka Bulić ukazuje na posledice koje ukorenjeno ne-bavljenje ljudskim pravima ima na sadašnjost i na neravnopravnost u kojoj živimo. U predstavi igraju: Senka Bulić, Frano Mašković, Nadia Cvitanović, Jure Radnić, Anđela Ramljak i Paško Vukasović. Karte za predstave možete naći na prodajnim mestima tickets vision-a  ili na blagajni Bitef teatra.

Tokom HFestivala, 13. decembra od 20 časova, biće izvedena i nova produkcija Hartefakt fonda, „Ujka Vanja“, nastale u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Sterija iz Vršca, za koju režiju potpisuje Andrej Nosov. Režiser postavlja na scenu jednog novog „Ujka Vanju“, koji traži odgovor na pitanje zašto nešto nismo uradli, a ne osuđuje nas za ono što već jesmo. Ulazak u dubine ljudskog (ne)delanja, omogućio je autorskom timu da pred publiku iznese savremeno i sveže čitanje poznatog Čehovljevog dela. U predstavi igraju: Nemanja Oliverić  (Ujka Vanja), Branko Cvejić (Serebrajakov), Katarina Marković (Jelena Andrejevna), Mina Obradović (Sonja), Stefan Bundalo (Astrov), Monika Boldovina Bugle (Marina), Dojna Andrejević Petrović (Marija Vasiljevna) i Jovan Jelisavčić (Teljegin). Predstava će se igrati na sceni Narodnog pozorišta Sterija u Vršcu. Izvođenje predstave pratiće i otvaranje izložbe fotografija Ružice Milovanović, „Svakodnevni život//Ujka Vanje“. Fotografije su nastale u toku rada na predstavi i prate čitav proces – od čitajućih proba, preko istraživačkog dela (provođenja nekoliko dana na imanju u Vršcu), do samog izvođenja.

U želji da stalnim radom i razvojom novih generacija profesionalaca, tokom HFestivala biće organizovani i edukativni programi koji su specijalno namenjeni mladima. Tokom 10. i 11. decembra festivalska publika i šira stručna javnost moći će da prisustvuje Future Epics Simpozijum,„Od lokalnog do evropskog nasleđa“, tokom kojeg će predavači Dragan Ristić Kal i Slavimir Stojanović Futro govoriti o različitim aspektima lokalne umetnosti i njenom uticaju te razmeni sa kulturama drugih evropskih naroda.  Pored toga, tokom tri dana HFestivala biće organizovan još jedan u nizu NEW masterklas programa, koji je fokusiran na muzičare i kompozitore. Mentorka programa je Vanesa Lan, poznata kompozitorka, koja će sa učesnicima raditi proširenju znanja iz oblasti komponovanja za pozorište i performans, kao i da rade na kreiranju ličnog izvođačkog stila. Rezultati trodnevne radionice široj publici biće predsatvljeni u formi showcase-a, tokom koga će polaznici održati koncert na kome će izvesti kompoziciju Vanese Lan, Objects of Ritual. Finalna prezentacija zakazana je za 13. decembar od 19 časova.

Kao važan deo ovogodišnjeg festivala svakako će biti i direktno učešće mlađe populacije u realizovanju konkretnih programa, čime se doprinosi povećanju vidljivosti i promociji novih generacija stvaralaca i društveno odgovornih ljudi. Dvanaestog decembra od 17 časova, u okviru projekta PublicHartefakt fond organizujem live snimanje podkasta „Frejminizam“. Dvojica sagovornika, Aleksa Nedić, basista benda Vizelj, i Boris Borojević, student psihologije Univerziteta u Beogradu, komentarisaće senzacionalističke naslove i pompezne diskriminatorne članke koji se mogu naći u žutoj štampi. Publika će imati priliku da čuje diskusiju o ovoj temi kojoj se barem na prvi pogled ne pristupa iz uobičajne feminističke vizure. 

Osim toga, 14. decembra od 12 časova, biće organizovano proglašenje pobednika ovogodišnjeg, osmog po redu Konkursa za najbolji savremeni angažovani dramski tekst, tokom kog će biti izvedeno i režirano javno čitanje pobedničke drame. Ovogodišnje članice žirija su Nina Violić (predsednica žirija, istaknuta glumica Hrvatskog Narodnog Kazališta u Zagrebu), Tanja Šljivar (dramska književnica) i Biljana Srbljanović (dramska književnica i redovna profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu), koje su tokom procesa selekcije žirirale drame pristiglih iz svih delova zemlje i regiona.

Poslednji festivalski dan, 15. decembar proći će u znaku zatvaranja festivala i izložbe “Šta će biti posle”, koji će pratiti i koktel za partnere, prijatelje i učesnike ovogodišnjeg izadanja HFestivala.

Festival su podržali: program za kulturu Kreativne Evrope, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, ambasada Švajcarske i ambasada Kraljevine Holandije.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/120/HF-Festival_Plakat_1080x1920.jpg