ФДУ се придружује европској мрежи за сарадњу на пољу уметничког развоја

„Southern Coalition” је иницијатива која ће почети свој први пројекат 2021. године, окупљајући 14 партнера из 10 земаља

 

ФДУ се придружује новој европској мрежи фокусираној на стратегије сарадње, јачању капацитета и културним политикама. Иницијатива „Southern Coalition”, предвођена је мрежом Artemrede из Португалије и повезује 14 партнера из 10 земаља, који ће радити на заједничким активностима од 2021. године па надаље. Први пројекат ове мреже – „Stronger Peripheries” један је од 20 великих пројеката на нивоу Европе које је за финансирање одобрио програм Креативна Европа.

Мрежа „Southern Coalition” основана је са циљем јачања социјално-кохезивних капацитета културних пројеката неговањем блиског и динамичног дијалога међу уметницима, културним операторима и заједницом. Као први пројекат мреже, „Stronger Peripheries” тежи да подстакне и афирмише стварне промене у раду уметника и културних посланика, што је планирано кроз низ активности усмерних на промовисање нових уметничких продукција (приказаних у 9 земаља), организацију радионица и конференције и израду стратешких докумената фокусираних на алтернативне моделе који уважавају специфичности периферије. Очекивано је да ће пројекат укључити око 2.000 професионалаца и имати шири утицај на преко 10.000 стручњака и заинтересованих појединаца.

Мрежа „Southern Coalition”, у којој учествују предстваници из Португалије, Шпаније, Србије, Грчке, Мађарске, Хрватске, Румуније, Словеније, Италије и Француске, са укупним буџетом од преко три милиона евра, допринеће развоју уметничких асоцијација, универзитета и културних организација. Конзорцијум чине организације које се на одређени начин идентификују (широко схваћеним) појмом Јужне Европе, те које су посвећене јачању партиципације локалних заједница у пољу уметности и превазилажењу препрека специфичих друштвених контекста јачањем међусобне сарадње.

„Ова иницијатива је настала са идејом да се створе веће могућности за сарадњу, да се развију уметничке и менаџерске вештине уметника и посланика у култури и да се заједнички промовишу друштвене вредности уметности – лобира за значај инклузивних и партиципативних уметничких пракси”, рекла је проф. Милена Драгићевић Шешић, руководилац тима ФДУ у овом пројекту. Она је додала да су учесници пројекта веома срећни што ће имати прилику да ову иницијативу спроведу на већем, наднационалном нивоу.

 
Учешће ФДУ у пројекту „Stronger Peripheries” ће омогућити представљање радова домаћих уметника извођачких уметности на европској сцени, као  и учешће стотина професионалаца из Србије у додатним активностима пројекта.

#strongerperipheries
#southerncoalition

Слике

  • /uploads/attachment/vest/239/Stronger_Peripheries.jpg