FDU se pridružuje evropskoj mreži za saradnju na polju umetničkog razvoja

„Southern Coalition” je inicijativa koja će početi svoj prvi projekat 2021. godine, okupljajući 14 partnera iz 10 zemalja

 

FDU se pridružuje novoj evropskoj mreži fokusiranoj na strategije saradnje, jačanju kapaciteta i kulturnim politikama. Inicijativa „Southern Coalition”, predvođena je mrežom Artemrede iz Portugalije i povezuje 14 partnera iz 10 zemalja, koji će raditi na zajedničkim aktivnostima od 2021. godine pa nadalje. Prvi projekat ove mreže – „Stronger Peripheries” jedan je od 20 velikih projekata na nivou Evrope koje je za finansiranje odobrio program Kreativna Evropa.

Mreža „Southern Coalition” osnovana je sa ciljem jačanja socijalno-kohezivnih kapaciteta kulturnih projekata negovanjem bliskog i dinamičnog dijaloga među umetnicima, kulturnim operatorima i zajednicom. Kao prvi projekat mreže, „Stronger Peripheries” teži da podstakne i afirmiše stvarne promene u radu umetnika i kulturnih poslanika, što je planirano kroz niz aktivnosti usmernih na promovisanje novih umetničkih produkcija (prikazanih u 9 zemalja), organizaciju radionica i konferencije i izradu strateških dokumenata fokusiranih na alternativne modele koji uvažavaju specifičnosti periferije. Očekivano je da će projekat uključiti oko 2.000 profesionalaca i imati širi uticaj na preko 10.000 stručnjaka i zainteresovanih pojedinaca.

Mreža „Southern Coalition”, u kojoj učestvuju predstvanici iz Portugalije, Španije, Srbije, Grčke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Italije i Francuske, sa ukupnim budžetom od preko tri miliona evra, doprineće razvoju umetničkih asocijacija, univerziteta i kulturnih organizacija. Konzorcijum čine organizacije koje se na određeni način identifikuju (široko shvaćenim) pojmom Južne Evrope, te koje su posvećene jačanju participacije lokalnih zajednica u polju umetnosti i prevazilaženju prepreka specifičih društvenih konteksta jačanjem međusobne saradnje.

„Ova inicijativa je nastala sa idejom da se stvore veće mogućnosti za saradnju, da se razviju umetničke i menadžerske veštine umetnika i poslanika u kulturi i da se zajednički promovišu društvene vrednosti umetnosti – lobira za značaj inkluzivnih i participativnih umetničkih praksi”, rekla je prof. Milena Dragićević Šešić, rukovodilac tima FDU u ovom projektu. Ona je dodala da su učesnici projekta veoma srećni što će imati priliku da ovu inicijativu sprovedu na većem, nadnacionalnom nivou.

 
Učešće FDU u projektu „Stronger Peripheries” će omogućiti predstavljanje radova domaćih umetnika izvođačkih umetnosti na evropskoj sceni, kao  i učešće stotina profesionalaca iz Srbije u dodatnim aktivnostima projekta.

#strongerperipheries
#southerncoalition

Slike

  • /uploads/attachment/vest/239/Stronger_Peripheries.jpg