Потписан Споразум о стратешком партнерству и развоју образовања у области дигиталних аудиовизуелних уметности

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и декан Факултета драмских уметности Милош Павловић потписали су Споразум о стратешком партнерству и развоју образовања у области дигиталних аудиовизуелних уметности. Стратегијом паметне специјализације у Републици Србији (4С) за период 2020.-2027. године област креативних индустрија идентификована као једна од четири кључна приоритета за бржи економски развој Републике Србије заснован на знању и иновацијама. 

На састанку је констатовано да у циљу унапређивања високог уметничког образовања и јачања сарадње између високошколских институција и привреде постоји потреба за развојем високошколских програма под радним називом Дигиталне аудиовизуелне уметности (на нивоу основних и мастер студија) на ФДУ, у чијем развоју подршку пружају реномиране светске ИТ компаније Epic Games, Inc. из САД-а и 3LATERAL DOO из Новог Сада, чланице Иницијативе Дигитална Србија.

Министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, истакао је да ће потписивањем Споразума бити омогућено формирање Центра за развој дигиталних аудиовизуелних уметности при ФДУ, који ће се бавити унапређивањем области креативних индустрија у Републици Србији.

„То ће бити први Центар у региону, који ће се бавити развојем и имплементацијом дигиталних и гејминг области у систем уметничког образовања“, навео је Шарчевић.

Према његовим речима, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и ФДУ ће заједно радити на развоју програма наставе и учења за нова специјализована одељења за ученике са посебним способностима за сценску и аудио-визуелну уметност у гимназијама. 

„ФДУ ће преко свог стручног кадра пружити подршку у обуци наставника гимназија за предмет Аудио-визуелне уметности и учествовати у припреми уџбеника и других наставних средстава за предмет Аудио-визуелне уметности у гимназији“, навео је Шарчевић. 

Декан факултета ФДУ Милош Павловић каже да овај факултет у својој редовној настави на свим катедрама развија и нове технологије, те да студије филма и позоришта већ укључују доста тога дигиталног. 

„Формирање Центра треба да омогући оно што је модерно свуда у свету, јер према процени Србија је у првих пет земља на свету у развоју малих и средњих предузећа за развој видео гејминга и нових електронских игара. Србији је потребно школовање из тих области“, навео је Павловић. 

Он је истакао да ће формирањем Центра хармонизовати досадашњи рад катедри које раде у области аудиовизуелних уметности у новим форматима, што ће допринети развоју креативних индустрија, не само у новим медијима, већ и у медијима као што су филм, позориште, телевизија, као и целокупне уметничке области које користе аудиовизуелне оруђа и алатке које су дигиталног формата. Професори са ФДУ, према речима декана Павловића, учествовали су и у креирању програма у гимназијама за нова специјализована одељења за ученике са посебним способностима за сценску и аудио-визуелну уметност.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/256/potpisivanje_sporazuma1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/256/potpisivanje_sporazuma2.jpg