Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu i razvoju obrazovanja u oblasti digitalnih audiovizuelnih umetnosti

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu i razvoju obrazovanja u oblasti digitalnih audiovizuelnih umetnosti. Strategijom pametne specijalizacije u Republici Srbiji (4S) za period 2020.-2027. godine oblast kreativnih industrija identifikovana kao jedna od četiri ključna prioriteta za brži ekonomski razvoj Republike Srbije zasnovan na znanju i inovacijama. 

Na sastanku je konstatovano da u cilju unapređivanja visokog umetničkog obrazovanja i jačanja saradnje između visokoškolskih institucija i privrede postoji potreba za razvojem visokoškolskih programa pod radnim nazivom Digitalne audiovizuelne umetnosti (na nivou osnovnih i master studija) na FDU, u čijem razvoju podršku pružaju renomirane svetske IT kompanije Epic Games, Inc. iz SAD-a i 3LATERAL DOO iz Novog Sada, članice Inicijative Digitalna Srbija.

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, istakao je da će potpisivanjem Sporazuma biti omogućeno formiranje Centra za razvoj digitalnih audiovizuelnih umetnosti pri FDU, koji će se baviti unapređivanjem oblasti kreativnih industrija u Republici Srbiji.

„To će biti prvi Centar u regionu, koji će se baviti razvojem i implementacijom digitalnih i gejming oblasti u sistem umetničkog obrazovanja“, naveo je Šarčević.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i FDU će zajedno raditi na razvoju programa nastave i učenja za nova specijalizovana odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost u gimnazijama. 

„FDU će preko svog stručnog kadra pružiti podršku u obuci nastavnika gimnazija za predmet Audio-vizuelne umetnosti i učestvovati u pripremi udžbenika i drugih nastavnih sredstava za predmet Audio-vizuelne umetnosti u gimnaziji“, naveo je Šarčević. 

Dekan fakulteta FDU Miloš Pavlović kaže da ovaj fakultet u svojoj redovnoj nastavi na svim katedrama razvija i nove tehnologije, te da studije filma i pozorišta već uključuju dosta toga digitalnog. 

„Formiranje Centra treba da omogući ono što je moderno svuda u svetu, jer prema proceni Srbija je u prvih pet zemlja na svetu u razvoju malih i srednjih preduzeća za razvoj video gejminga i novih elektronskih igara. Srbiji je potrebno školovanje iz tih oblasti“, naveo je Pavlović. 

On je istakao da će formiranjem Centra harmonizovati dosadašnji rad katedri koje rade u oblasti audiovizuelnih umetnosti u novim formatima, što će doprineti razvoju kreativnih industrija, ne samo u novim medijima, već i u medijima kao što su film, pozorište, televizija, kao i celokupne umetničke oblasti koje koriste audiovizuelne oruđa i alatke koje su digitalnog formata. Profesori sa FDU, prema rečima dekana Pavlovića, učestvovali su i u kreiranju programa u gimnazijama za nova specijalizovana odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/256/potpisivanje_sporazuma1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/256/potpisivanje_sporazuma2.jpg