Међународна радионица о умрежавању на ФДУ крајем септембра

Снажније периферије: Јужна коалиција је пројекат којим желимо да отворимо дијалог, испитамо и расправимо појмове “југ” и “периферија” с друштвено-политичког и културолошког аспекта, кроз различите сарадничке и уметничке стратегије и активности јачања организационих капацитета. Циљ пројекта је промислити питање идентитета кроз културу и културолошке разлике, те преиспитати доминантне моделе културне политике на југу Европе.

Јужна коалиција је неформална мрежа једанаест уметничких организација/организација независне културе и три истраживачке институције из 10 европских земаља. Осим ФДУ, факултети и универзитети укључени у мрежу су Универзитет у Барселони и Институт Универзитета у Португалу, а сарадник пројекта је и Универзитет у Монпељеу. Мрежа повезује локалне културне праксе и жели да превазиђе изолацију и маргинализацију појединих иницијатива, као и да оснажи и подстакне развој капацитета и вештина уметника, културних професионалаца и публике.

Пројекат је финансиран средствима Европске уније кроз програм "Kреативна Европа", а уз подршку Министарства културе Републике Србије. Са укупним буџетом преко три милиона евра, Јужна коалиција обухвата организације и институције из Португала, Шпаније, Србије, Грчке, Мађарске, Хрватске, Румуније, Словеније, Италије и Француске.

Научна сарадница Kсенија Марковић Божовић и истраживачица сарадница Татјана Николић, запослене на Институту за позориште, филм, радио и телевизију на Факултету драмских уметности, учествовале су на трећем састанку партнера у Загребу у јулу 2021. године у организацији загребачког Погона, као и на радионици "Примена алата за истраживање публике" коју су водиле колеге са Института Универзитета у Лисабону.

Од 27. септембра до 1. октобра на Факултету драмских уметности у Београду у хибридном формату (комбиновано уживо и онлајн) одржаће се четврти састанак партнера и радионица која ће се бавити  превазилажењем проблема и препрека у умрежавању културних и уметничких организација и утицајем који мреже имају на културно и друштвено окружење.

Радионицу ће водити др Милена Драгићевић Шешић, професорка емерита Универзитета уметности, а на основу спроведеног пилот истраживања о потребама и препрекама у повезивању и умрежавању уметничких и позоришних организација на југу Европе. У оквиру програма одржаће се три предавања стручњака из различитих делова света, а све на тему повезивања, умрежавања, колаборације, размене, те одрживости и заговарања у том контексту.

Предавања ће одржати: Мајк ван Гран, председник Афричке мреже за културну политику и професор драме на Универзитету у Kејп Тауну, др Христос Карас, извршни директор Оназис Фондације, и Маријана Цветковић, кооснивачица Станице Сервиса за савремени плес и Номад Денс Академије, регионалне платформе за савремене извођачке уметности на Балкану.

Планирано је присуство 30 стручњака првенствено из области позоришта, сценских и извођачких уметности и других поља културе и уметности који су чланови различитих светских и европских али и локалних мрежа, који ће међусобно делити своја знања и искуства на наведене теме.

Замишљено је да радионица помогне међусобном разумевању потреба партнера из ове коалиције, као и стратешком превазилажењу изолације у будућности, размени информација, те интернационализацији радова, пројеката, иницијатива и каријера уметника и културних професионалаца који ће учествовати.

Догађај неће бити отворен за ширу јавност, а реализује га пројектни тим на челу са професорком емеритом др Миленом Драгићевић Шешић: др Kсенија Марковић Божовић, научна сарадница, асистенткиња др Јована Kараулић и Татјана Николић, истраживачица сарадница.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/484/stronger_peripheries_cor__1_.png