Успешан рад ФДУ у оквиру пројекта "Снажније периферије: Јужна коалиција"

Крајем септембра на Факултету драмских уметности у Београду у хибридном формату (комбиновано уживо и онлајн) одржан је четврти састанак партнера и радионица која се бавила превазилажењем проблема и препрека у умрежавању културних и уметничких организација и утицајем који мреже имају на културно и друштвено окружење.

Снажније периферије: Јужна коалиција је пројекат којим желимо да отворимо дијалог, испитамо и расправимо појмове “југ” и “периферија” с друштвено-политичког и културолошког аспекта, кроз различите сарадничке и уметничке стратегије и активности јачања организационих капацитета. Циљ пројекта је промислити питање идентитета кроз културу и културолошке разлике, те преиспитати доминантне моделе културне политике на југу Европе.

Јужна коалиција је неформална мрежа једанаест уметничких организација/ организација независне културе и три истраживачке институције из 10 европских земаља. Осим ФДУ, факултети и универзитети укључени у мрежу су Универзитет у Барселони и Институт Универзитета у Португалу, а сарадник пројекта је и Универзитет у Монпељеу. Мрежа повезује локалне културне праксе и жели да превазиђе изолацију и маргинализацију појединих иницијатива, као и да оснажи и подстакне развој капацитета и вештина уметника, културних професионалаца и публике.

Пројекат је финансиран средствима Европске уније кроз програм "Kреативна Европа", а уз подршку Министарства културе Републике Србије. Са укупним буџетом преко три милиона евра, Јужна коалиција обухвата организације и институције из Португала, Шпаније, Србије, Грчке, Мађарске, Хрватске, Румуније, Словеније, Италије и Француске.

Радионице је водила др Милена Драгићевић Шешић, професорка емерита Универзитета уметности, а на основу спроведеног пилот истраживања о потребама и препрекама у повезивању и умрежавању уметничких и позоришних организација на југу Европе. У оквиру програма одржала су се три предавања стручњака из различитих делова света, а све на тему повезивања, умрежавања, колаборације, размене, те одрживости и заговарања у том контексту.

Предавања су одржали: Мајк ван Гран, председник Афричке мреже за културну политику и професор драме на Универзитету у Kејп Тауну, др Христос Карас, извршни директор Оназис Фондације, а излагање Маријане Цветковић, кооснивачица Станице Сервиса за савремени плес и Номад Денс Академије, отказано је због здравствених разлога.

Конференцији је присуствовало скоро 30 стручњака из области позоришта, сценских и извођачких уметности и других поља културе и уметности који су чланови различитих светских и европских, али и локалних мрежа, који су међусобно делили своја знања и искуства на наведене теме. Поред тога, у оквиру догађаја неке од најрелевантнијих позоришних и уметничких организација са домаће сцене представиле су свој рад: Каркатаг, Циркусфера, Центар за културну деконтаминацију, Дах театар и Рефлектор театар одржали су сви получасовне презентације на сцени ФДУ “Мата Милошевић”. Учесници су упознати и са регионалним пројектом умрежавања независних сцена у којем учествује Асоцијација Независна културна сцена Србије.

Догађај није био отворен за ширу јавност, а реализовао га је пројектни тим на челу са професорком емеритом др Миленом Драгићевић Шешић: др Kсенија Марковић Божовић, научна сарадница, асистенткиња др Јована Kараулић и Татјана Николић, истраживачица сарадница, студенткиње и студенти факултета такође су дали свој допринос.

Тим Факултета драмских уемтности радује се наредним активностима у оквиру пројекта и даљој сарадњи са колегама широм света. У децембру 2021. године састанак партнера и следећа програмска радионица одржавају се у Лисабону, а у јануару 2021. семинар на тему међународне културне сарадње у Барселони, на којем ће такође истраживачице са ФДУ узети активно учешће.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/515/IMG_5469__copy_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/515/IMG_5448__copy_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/515/_MG_5577__copy_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/515/IMG_5280__copy_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/515/IMG_5288__copy_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/515/IMG_5260__copy_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/515/IMG_5479__copy_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/515/_MG_5552__copy_.JPG