Uspešan rad FDU u okviru projekta "Snažnije periferije: Južna koalicija"

Krajem septembra na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u hibridnom formatu (kombinovano uživo i onlajn) održan je četvrti sastanak partnera i radionica koja se bavila prevazilaženjem problema i prepreka u umrežavanju kulturnih i umetničkih organizacija i uticajem koji mreže imaju na kulturno i društveno okruženje.

Snažnije periferije: Južna koalicija je projekat kojim želimo da otvorimo dijalog, ispitamo i raspravimo pojmove “jug” i “periferija” s društveno-političkog i kulturološkog aspekta, kroz različite saradničke i umetničke strategije i aktivnosti jačanja organizacionih kapaciteta. Cilj projekta je promisliti pitanje identiteta kroz kulturu i kulturološke razlike, te preispitati dominantne modele kulturne politike na jugu Evrope.

Južna koalicija je neformalna mreža jedanaest umetničkih organizacija/ organizacija nezavisne kulture i tri istraživačke institucije iz 10 evropskih zemalja. Osim FDU, fakulteti i univerziteti uključeni u mrežu su Univerzitet u Barseloni i Institut Univerziteta u Portugalu, a saradnik projekta je i Univerzitet u Monpeljeu. Mreža povezuje lokalne kulturne prakse i želi da prevaziđe izolaciju i marginalizaciju pojedinih inicijativa, kao i da osnaži i podstakne razvoj kapaciteta i veština umetnika, kulturnih profesionalaca i publike.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije kroz program "Kreativna Evropa", a uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Sa ukupnim budžetom preko tri miliona evra, Južna koalicija obuhvata organizacije i institucije iz Portugala, Španije, Srbije, Grčke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Italije i Francuske.

Radionice je vodila dr Milena Dragićević Šešić, profesorka emerita Univerziteta umetnosti, a na osnovu sprovedenog pilot istraživanja o potrebama i preprekama u povezivanju i umrežavanju umetničkih i pozorišnih organizacija na jugu Evrope. U okviru programa održala su se tri predavanja stručnjaka iz različitih delova sveta, a sve na temu povezivanja, umrežavanja, kolaboracije, razmene, te održivosti i zagovaranja u tom kontekstu.

Predavanja su održali: Majk van Gran, predsednik Afričke mreže za kulturnu politiku i profesor drame na Univerzitetu u Kejp Taunu, dr Hristos Karas, izvršni direktor Onazis Fondacije, a izlaganje Marijane Cvetković, koosnivačica Stanice Servisa za savremeni ples i Nomad Dens Akademije, otkazano je zbog zdravstvenih razloga.

Konferenciji je prisustvovalo skoro 30 stručnjaka iz oblasti pozorišta, scenskih i izvođačkih umetnosti i drugih polja kulture i umetnosti koji su članovi različitih svetskih i evropskih, ali i lokalnih mreža, koji su međusobno delili svoja znanja i iskustva na navedene teme. Pored toga, u okviru događaja neke od najrelevantnijih pozorišnih i umetničkih organizacija sa domaće scene predstavile su svoj rad: Karkatag, Cirkusfera, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Dah teatar i Reflektor teatar održali su svi polučasovne prezentacije na sceni FDU “Mata Milošević”. Učesnici su upoznati i sa regionalnim projektom umrežavanja nezavisnih scena u kojem učestvuje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije.

Događaj nije bio otvoren za širu javnost, a realizovao ga je projektni tim na čelu sa profesorkom emeritom dr Milenom Dragićević Šešić: dr Ksenija Marković Božović, naučna saradnica, asistentkinja dr Jovana Karaulić i Tatjana Nikolić, istraživačica saradnica, studentkinje i studenti fakulteta takođe su dali svoj doprinos.

Tim Fakulteta dramskih uemtnosti raduje se narednim aktivnostima u okviru projekta i daljoj saradnji sa kolegama širom sveta. U decembru 2021. godine sastanak partnera i sledeća programska radionica održavaju se u Lisabonu, a u januaru 2021. seminar na temu međunarodne kulturne saradnje u Barseloni, na kojem će takođe istraživačice sa FDU uzeti aktivno učešće.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/515/IMG_5469__copy_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/515/IMG_5448__copy_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/515/_MG_5577__copy_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/515/IMG_5280__copy_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/515/IMG_5288__copy_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/515/IMG_5260__copy_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/515/IMG_5479__copy_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/515/_MG_5552__copy_.JPG