Ка праведнијој међународној сарадњи у култури

У оквиру иницијативе "Снажније периферије: једна јужна коалиција" у Барселони прошле недеље одржан је семинар "Ка праведнијој међународној сарадњи у култури: погледи са периферије" који је окупио велики број уметника, професионалаца, представника мрежа и институција, како из Каталоније и Шпаније, тако и других земаља јужног, западног, северног и других делова Европе, те из Латинске Америке, као и студенте менаџмента у култири и међународне сарадње на Универзитету у Барселони који је био домаћин семинара од 12 – 14. јануара 2022.

Професорка емерита ФДУ др Милена Драгићевић Шешић била је спречена да физички присуствује семинару, али је путем видео позива одржала излагање на тему културне сарадње са "глобалним југом" првог дана семинара које је привукло пажњу свим учесницима и на које су се током остатка програма освртали и реферисали. Другог дана програма истраживачица ФДУ Татјана Николић водила је разговор са представницима регионалних позоришних мрежа из Француске, Шпаније и Португалије о њиховим стратегијама децентрализације културног живота и подршке позоришној продукцији у мањим, руралним или удаљеним срединама. Трећег дана семинара пленарно излагање одржала је Аса Ричардсдотир, лидерка ИЕТМ мреже, која је представила иницијативу "Perform Europe" за унапређење услова за мобилност у сектору извођачких уметности у Европи.

На скупу се говорило и о темама попут хијерархије између различитих културних израза у Европи, неједнакости у копродукцијама и сарадњи, недостацима у финансирању уметничке продукције и системима подршке за уметнике на међународном тржишту, алтернативним стратегијама културне дипломатије и међународне културне политике и др. Закључке семинара представили су заједно, домаћин Луис Боне са Универзитета у Барселони и Вања Родригез са Универзитета у Коимбри, Поргугал.

Претходно је у децембру у Лисабону и Моити у Португалу одржан 5. састанак партнера на овом европском пројекту, као и радионица са петоро португалских уметника одабраних у ужи круг за копродукцију у оквиру овог пројекта у Португалу.

ФДУ руководи овом групом активности и нашу институцију на овом скупу представљала је истраживачица Татјана Николић. Овом приликом конципирали смо иницијалну радионицу на тему "Спојити тачкице" којом ће се водити ова копродукција. Такође, одржали смо групни интервју са петоро уметника у најужем избору на тему потреба за јачањем капацитета у оквиру једног од истраживања на ову тему које група универзитета на овом пројекту спроводи (поред ФДУ, ту су Институт Универзитета у Лисабону, Универзитет у Барселони и Универзитет у Монпељеу. На послетку, почело се са израдом алата за процену квалитета партиципативности уметничких процеса.

Следећа активност у оквиру овог европског пројекта је састанак у Љубљани у организацији колектива Бункер, када ће се одржати иницијална радионица на тему којом ће се водити копродукција изабраних словеначких уметника "Рад и задовољство", а који ће се овом приликом први пут окупити и упознати са продуцентима и партнерима на пројекту.

Тим Факултета драмских уметности на овом пројекту чине професорка емерита др Милена Драгићевић Шешић, др Kсенија Марковић Божовић, научна сарадница, асистенткиња др Јована Kараулић и Татјана Николић, истраживачица сарадница.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_8.jpg