Ka pravednijoj međunarodnoj saradnji u kulturi

U okviru inicijative "Snažnije periferije: jedna južna koalicija" u Barseloni prošle nedelje održan je seminar "Ka pravednijoj međunarodnoj saradnji u kulturi: pogledi sa periferije" koji je okupio veliki broj umetnika, profesionalaca, predstavnika mreža i institucija, kako iz Katalonije i Španije, tako i drugih zemalja južnog, zapadnog, severnog i drugih delova Evrope, te iz Latinske Amerike, kao i studente menadžmenta u kultiri i međunarodne saradnje na Univerzitetu u Barseloni koji je bio domaćin seminara od 12 – 14. januara 2022.

Profesorka emerita FDU dr Milena Dragićević Šešić bila je sprečena da fizički prisustvuje seminaru, ali je putem video poziva održala izlaganje na temu kulturne saradnje sa "globalnim jugom" prvog dana seminara koje je privuklo pažnju svim učesnicima i na koje su se tokom ostatka programa osvrtali i referisali. Drugog dana programa istraživačica FDU Tatjana Nikolić vodila je razgovor sa predstavnicima regionalnih pozorišnih mreža iz Francuske, Španije i Portugalije o njihovim strategijama decentralizacije kulturnog života i podrške pozorišnoj produkciji u manjim, ruralnim ili udaljenim sredinama. Trećeg dana seminara plenarno izlaganje održala je Asa Ričardsdotir, liderka IETM mreže, koja je predstavila inicijativu "Perform Europe" za unapređenje uslova za mobilnost u sektoru izvođačkih umetnosti u Evropi.

Na skupu se govorilo i o temama poput hijerarhije između različitih kulturnih izraza u Evropi, nejednakosti u koprodukcijama i saradnji, nedostacima u finansiranju umetničke produkcije i sistemima podrške za umetnike na međunarodnom tržištu, alternativnim strategijama kulturne diplomatije i međunarodne kulturne politike i dr. Zaključke seminara predstavili su zajedno, domaćin Luis Bone sa Univerziteta u Barseloni i Vanja Rodrigez sa Univerziteta u Koimbri, Porgugal.

Prethodno je u decembru u Lisabonu i Moiti u Portugalu održan 5. sastanak partnera na ovom evropskom projektu, kao i radionica sa petoro portugalskih umetnika odabranih u uži krug za koprodukciju u okviru ovog projekta u Portugalu.

FDU rukovodi ovom grupom aktivnosti i našu instituciju na ovom skupu predstavljala je istraživačica Tatjana Nikolić. Ovom prilikom koncipirali smo inicijalnu radionicu na temu "Spojiti tačkice" kojom će se voditi ova koprodukcija. Takođe, održali smo grupni intervju sa petoro umetnika u najužem izboru na temu potreba za jačanjem kapaciteta u okviru jednog od istraživanja na ovu temu koje grupa univerziteta na ovom projektu sprovodi (pored FDU, tu su Institut Univerziteta u Lisabonu, Univerzitet u Barseloni i Univerzitet u Monpeljeu. Na posletku, počelo se sa izradom alata za procenu kvaliteta participativnosti umetničkih procesa.

Sledeća aktivnost u okviru ovog evropskog projekta je sastanak u Ljubljani u organizaciji kolektiva Bunker, kada će se održati inicijalna radionica na temu kojom će se voditi koprodukcija izabranih slovenačkih umetnika "Rad i zadovoljstvo", a koji će se ovom prilikom prvi put okupiti i upoznati sa producentima i partnerima na projektu.

Tim Fakulteta dramskih umetnosti na ovom projektu čine profesorka emerita dr Milena Dragićević Šešić, dr Ksenija Marković Božović, naučna saradnica, asistentkinja dr Jovana Karaulić i Tatjana Nikolić, istraživačica saradnica.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/568/Snaznije_periferije_8.jpg