Нови тематски зборник у издању ФДУ и КЛИО: Дигитални хоризонти културе, уметности и медија

Национални тематски зборник "Дигитални хоризонти културе, уметности и медија" је објављен као коиздање Факултета драмских уметности у Београду и еминентног издавачког предузећа КЛИО, са којим ФДУ има дугогодишњу успешну сарадњу. Зборник су уредиле професорка емерита Универзитета уметности др Милена Драгићевић Шешић и Татјана Николић, истраживачица сарадница.

Зборник је објављен у едицији "Култура – уметност – медији" Института за позориште, филм, радио и телевизију ФДУ под редним бројем 33. На 416 страница рукопис обухвата 19 текстова 25 аутора, подељених у четири централна поглавља, "Културне политике и праксе", "Новомедијске, вишемедијске и трансмедијске уметничке праксе", "Традиционални медији у дигиталном окружењу" те "Дигитална хуманистика, епистемологија и етика", као и прилог и епилог, те кратке биографије свих аутора и фотографије са међународне конференције "Нови хоризонти културе, уметности и медија у дигиталном окружењу" одржане у септембру 2019. године која је била инспирација за овај зборник. Текстови су већином на српском језику, али је неколико текстова објављено на хрватском, као и на енглеском језику.

Рецензенти зборника су др Ана Мартиноли, ред. проф. ФДУ, др Далибор Петровић, ванр. проф. Саобраћајног факултета Универзитета у Београду, и др Сањин Драгојевић, ред. проф. Факултета политичких наука у Загребу.

"Зборник вешто укршта знања, теорију и практична истраживања из области културне политике, менаџмента и теорије медија, уметности. Радови аутора указују на различите будуће правце развоја у овим пољима, посебно се фокусирајући на просторе за унапређење и побољшање услова за стварање и рад, а који се отварају под утицајем процеса дигитализације. Kрећући се у пољу најактуелнијих теоријских сазнања, садржај зборника у великој мери наговештава, храбро предвиђа и пројектује феномене, нове праксе и нове политике које би нас могле очекивати у не тако далекој будућности."  – др Ана Мартиноли, ред. проф. Факултета драмских уметности Универзитета уметности у Београду

"Не треба сумњати да ће овај Зборник бити занимљив не само у уским академским оквирима, већ и бројним колегиницама и колегама у домену културне праксе, али и широкој јавности која је заинтересована за феномен дигиталне трансформације културе, уметности и медија." – др Далибор Петровић, ванр. проф. Саобраћајног факултета Универзитета у Београду

"Аутори/ке окупљени у овом зборнику покривају својим текстовима и предметима истраживања широко поље дигиталних утицаја на сектор културе, уметности и медија, а својим разноликим и релевантним афилијацијама показују да се заиста ради о зборнику националног значаја, са малим, али веома битним квалитативним учешћем аутора из региона и иностранства." – др Сањин Драгојевић, ред. проф. Факултета политичких знаности Универзитета у Загребу

Садржај Зборника:

Пролог

Милена Драгићевић Шешић, Татјана Николић

Kултура у дигиталној сфери

 

Kултурне политике и праксе

Весна Ђукић

Улога стратегије повезивања културне и образовне политике за дигитално доба

Ана Стојановић

Дигиталне технологије и правни оквир културне политике у Србији

Бојана Субашић, Богдана Опачић

Локалне културне политике у дигиталном окружењу

Татјана Николић, Милица Илчић

Мобилне апликације у сектору културе у Србији

Виолета Kецман

Културни идентитет адолесцената у Србији у дигиталном окружењу (текст на енг.)

 

Новомедијске, вишемедијске и трансмедијске уметничке праксе

Весна Динић Миљковић

3Д филм: изазови једне (нове) естетике

Дуња Душанић, Стефан Алидини

Трансмедијална наратологија у проучавању видео игара

Николета Дојчиновић

Наратив и реторика трејлера

Оливера Марковић

Трансмедијално приповедање и когнитивне метафоре

 

Традиционални медији у дигиталном окружењу

Мирјана Николић

Поверење у медије у дигиталном окружењу

Горан Пековић

Дигитално доба и „стари“ медији – време нових изазова

Нада Зграбљић, Тамара Kунић, Љубица Јосић

Реакције читатеља и култура комуницирања на хрватским информативним порталима

Дуња Нешовић

Подтекст Ru Paul Drag Race: Ријалити тв шоу и интернет мимови (текст на енг.)

 

Дигитална хуманистика, епистемологија и етика

Драгана Kонстантиновић, Александра Терзић

Нове функције југословенског меморијалног наслеђа у дигиталном окружењу

Милена Јокановић

Постоји ли могућност достизања (све)знања у дигиталном простору? (текст на енг.)

Нина Живанчевић

Вештачка интелигенција и природна глупост (текст на енг.)

Марија Велинов

Архив као место десубјективације сећања

 

Епилог

Милица Kочовић де Санто

Платформске задруге као шанса за (пост-кризну) трансформацију тржишта културе

 

Издавање ове књиге финансирала је Амбасада САД у Београду. Део текстова излаган је на међународној конференцији „Нови хоризонти културе, уметности и медија у дигиталном окружењу“ која је одржана и уз помоћ Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Део текстова настао је у оквиру пројеката 178012 „Идентитет и сећање: транскултурални текстови драмских уметности и медија“ и КОСТ пројекта 16213 „Нова истраживачка фаза у истраживању културе неслагања у Источној Европи“ – НЕП4Диссент. Зборник је резултат научноистраживачког рада на ФДУ према уговору са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, као и пројеката “Уметност и истраживање трансформације појединаца и друштва", финансираног кроз програм “Хоризон 2020” и "Снажније периферије: једна јужна коалиција", суфинансираног кроз програм „Kреативна Европа“ и од стране Министарства културе и информисања.

Захваљујемо коиздавачима КЛИО, свим рецензентима текстова у Зборнику на академској сарадњи и подршци у припреми овог издања, као и сарадницима на лектури, коректури и припреми за штампу.

Рад на корицама део је докторског уметничког пројекта аутора Бранка Сујића „Поглед у недоглед“, реализованог у оквиру Лабораторије интерактивне уметности ФДУ.

Зборник је могуће преузети бесплатно у електронској верзији са ОВОГ ЛИНКА.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/573/zbornik-korica-naslovna.jpg