Novi tematski zbornik u izdanju FDU i KLIO: Digitalni horizonti kulture, umetnosti i medija

Nacionalni tematski zbornik "Digitalni horizonti kulture, umetnosti i medija" je objavljen kao koizdanje Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i eminentnog izdavačkog preduzeća KLIO, sa kojim FDU ima dugogodišnju uspešnu saradnju. Zbornik su uredile profesorka emerita Univerziteta umetnosti dr Milena Dragićević Šešić i Tatjana Nikolić, istraživačica saradnica.

Zbornik je objavljen u ediciji "Kultura – umetnost – mediji" Instituta za pozorište, film, radio i televiziju FDU pod rednim brojem 33. Na 416 stranica rukopis obuhvata 19 tekstova 25 autora, podeljenih u četiri centralna poglavlja, "Kulturne politike i prakse", "Novomedijske, višemedijske i transmedijske umetničke prakse", "Tradicionalni mediji u digitalnom okruženju" te "Digitalna humanistika, epistemologija i etika", kao i prilog i epilog, te kratke biografije svih autora i fotografije sa međunarodne konferencije "Novi horizonti kulture, umetnosti i medija u digitalnom okruženju" održane u septembru 2019. godine koja je bila inspiracija za ovaj zbornik. Tekstovi su većinom na srpskom jeziku, ali je nekoliko tekstova objavljeno na hrvatskom, kao i na engleskom jeziku.

Recenzenti zbornika su dr Ana Martinoli, red. prof. FDU, dr Dalibor Petrović, vanr. prof. Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i dr Sanjin Dragojević, red. prof. Fakulteta političkih nauka u Zagrebu.

"Zbornik vešto ukršta znanja, teoriju i praktična istraživanja iz oblasti kulturne politike, menadžmenta i teorije medija, umetnosti. Radovi autora ukazuju na različite buduće pravce razvoja u ovim poljima, posebno se fokusirajući na prostore za unapređenje i poboljšanje uslova za stvaranje i rad, a koji se otvaraju pod uticajem procesa digitalizacije. Krećući se u polju najaktuelnijih teorijskih saznanja, sadržaj zbornika u velikoj meri nagoveštava, hrabro predviđa i projektuje fenomene, nove prakse i nove politike koje bi nas mogle očekivati u ne tako dalekoj budućnosti."  – dr Ana Martinoli, red. prof. Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu

"Ne treba sumnjati da će ovaj Zbornik biti zanimljiv ne samo u uskim akademskim okvirima, već i brojnim koleginicama i kolegama u domenu kulturne prakse, ali i širokoj javnosti koja je zainteresovana za fenomen digitalne transformacije kulture, umetnosti i medija." – dr Dalibor Petrović, vanr. prof. Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu

"Autori/ke okupljeni u ovom zborniku pokrivaju svojim tekstovima i predmetima istraživanja široko polje digitalnih uticaja na sektor kulture, umetnosti i medija, a svojim raznolikim i relevantnim afilijacijama pokazuju da se zaista radi o zborniku nacionalnog značaja, sa malim, ali veoma bitnim kvalitativnim učešćem autora iz regiona i inostranstva." – dr Sanjin Dragojević, red. prof. Fakulteta političkih znanosti Univerziteta u Zagrebu

Sadržaj Zbornika:

Prolog

Milena Dragićević Šešić, Tatjana Nikolić

Kultura u digitalnoj sferi

 

Kulturne politike i prakse

Vesna Đukić

Uloga strategije povezivanja kulturne i obrazovne politike za digitalno doba

Ana Stojanović

Digitalne tehnologije i pravni okvir kulturne politike u Srbiji

Bojana Subašić, Bogdana Opačić

Lokalne kulturne politike u digitalnom okruženju

Tatjana Nikolić, Milica Ilčić

Mobilne aplikacije u sektoru kulture u Srbiji

Violeta Kecman

Kulturni identitet adolescenata u Srbiji u digitalnom okruženju (tekst na eng.)

 

Novomedijske, višemedijske i transmedijske umetničke prakse

Vesna Dinić Miljković

3D film: izazovi jedne (nove) estetike

Dunja Dušanić, Stefan Alidini

Transmedijalna naratologija u proučavanju video igara

Nikoleta Dojčinović

Narativ i retorika trejlera

Olivera Marković

Transmedijalno pripovedanje i kognitivne metafore

 

Tradicionalni mediji u digitalnom okruženju

Mirjana Nikolić

Poverenje u medije u digitalnom okruženju

Goran Peković

Digitalno doba i „stari“ mediji – vreme novih izazova

Nada Zgrabljić, Tamara Kunić, Ljubica Josić

Reakcije čitatelja i kultura komuniciranja na hrvatskim informativnim portalima

Dunja Nešović

Podtekst Ru Paul Drag Race: Rijaliti tv šou i internet mimovi (tekst na eng.)

 

Digitalna humanistika, epistemologija i etika

Dragana Konstantinović, Aleksandra Terzić

Nove funkcije jugoslovenskog memorijalnog nasleđa u digitalnom okruženju

Milena Jokanović

Postoji li mogućnost dostizanja (sve)znanja u digitalnom prostoru? (tekst na eng.)

Nina Živančević

Veštačka inteligencija i prirodna glupost (tekst na eng.)

Marija Velinov

Arhiv kao mesto desubjektivacije sećanja

 

Epilog

Milica Kočović de Santo

Platformske zadruge kao šansa za (post-kriznu) transformaciju tržišta kulture

 

Izdavanje ove knjige finansirala je Ambasada SAD u Beogradu. Deo tekstova izlagan je na međunarodnoj konferenciji „Novi horizonti kulture, umetnosti i medija u digitalnom okruženju“ koja je održana i uz pomoć Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Deo tekstova nastao je u okviru projekata 178012 „Identitet i sećanje: transkulturalni tekstovi dramskih umetnosti i medija“ i KOST projekta 16213 „Nova istraživačka faza u istraživanju kulture neslaganja u Istočnoj Evropi“ – NEP4Dissent. Zbornik je rezultat naučnoistraživačkog rada na FDU prema ugovoru sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i projekata “Umetnost i istraživanje transformacije pojedinaca i društva", finansiranog kroz program “Horizon 2020” i "Snažnije periferije: jedna južna koalicija", sufinansiranog kroz program „Kreativna Evropa“ i od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Zahvaljujemo koizdavačima KLIO, svim recenzentima tekstova u Zborniku na akademskoj saradnji i podršci u pripremi ovog izdanja, kao i saradnicima na lekturi, korekturi i pripremi za štampu.

Rad na koricama deo je doktorskog umetničkog projekta autora Branka Sujića „Pogled u nedogled“, realizovanog u okviru Laboratorije interaktivne umetnosti FDU.

Zbornik je moguće preuzeti besplatno u elektronskoj verziji sa OVOG LINKA.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/573/zbornik-korica-naslovna.jpg