Акредитован је студијски програм Визуелни ефекти, анимација и гејм арт

Уз подршку кабинета председнице Владе Републике Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја акредитован је нови студијски програм Визуелни ефекти, анимација и гејм арт, на Факултету драмских уметности у Београду. До краја маја се очекује расписивање конкурса за пријемни испит који ће се одржати у јуну, а упис прве генерације студента се очекује у јулу 2022.

Нови студијски програм је осмишљен као програм четворогодишњих студија са обимом од 240 ЕСПБ у оквиру којег ће се студенти оспособљавати за стварање у области анимације, визуелних ефеката, видео игара и интерактивних медија.

Програм је конципиран тако да на првој години сви студенти заједно похађају наставу упознајући се са развојем све три области ка којима је програм усмерен (анимација, визуелни ефекти и гејм арт), стварањем у програмима за дводимензионално и тродимензионално генерисање компјутерске слике, као и основама драмских и ликовних уметности.
У другој години, студенти се усмеравају и на основу својих афинитета опредељују за модул Визуелни ефекти, модул Анимација или модул Гејм арт. У оквиру студија на модулима, студенти имају предавања уско везана за сваку од тих специјализованих области, али имају и заједничка обавезна предавања из области драмских и примењених уметности.
Трећа година представља наставак студија по модулима, уче се напредне технике и најсавременије методе стварања у одабраној области.
У четвртој години студенти реализују сложен заједнички рад под менторством професора, тако што у тиму преузимају улоге карактеристичне за област свог модула. У току последње године студенти се уче тимском раду, организацији посла, пласману производа као и етичким принципима понашања у струци.

Настао је у сарадњи са привредом и уз подршку најеминентнијих стручњака и компанија од којих је компанија 3lateral стратешки партнер Факултета, а подршку су пружиле и многе друге комапније (Nordeus, Mad Head Games, Take One, Digital Kraft,...). Компанија EPIC Games, која је водећа светска компанија у области интерктивних уметности и 3d технологија (Unreal Engine), је препознала квалитет и развојни потенцијал Факултета драмских уметности и одлучила да Факултету додели престижни EPIC MegaGrants за развој новог студијског програма из области анимације, визуелних ефеката, гејм арта.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/658/FDU_u_boji_verzija_3.jpg