Презентација докторског уметничког рада Огњена Ракчевића

У четвртак 16.06.2022. са почетком у 20 часова, у великој биоскопској сали Факултета драмских уметности у Београду, биће одржана премијера докторског уметничког рада, Огњена Ракчевића, доцента на Катедри за филмску и ТВ продукцију. Документарни филм “Глигорићева Мар дел Плата – Краљева индијска варијанта” Огњен Ракчевић је реализовао под менторством професора Горана Пековића.

Светозар Глигорић је наш најбољи шахиста свих времена. Његова варијанта краљеве индијске одбране из 1953. године се и даље игра на шаховским турнирима и она је главна тема овог мултимедијалног и интерактивног филма у коме главне улоге тумаче Раде Николић и Никола Крнета.

Звучна позадина филма је у потпуности дело Светозара Глигорића и то, тако што је од многобројних Глигорићевих интервјуа, измонтиран глас наратора, а његова оригинално компонована музика искоришћена је за музику у филму.

Током гледања филма, а на посебно одређеним местима, гледаоци ће имати могућност да се упознају и са: личним Глигорићевим фотографијама, његовим шаховским партијама и интервјуима, али и његовим музичким стваралаштвом.

Све ово ће бити доступно на сајту www.gliga.rs одмах након премијере филма. Куриозитет је да ће сви посетиоци сајта имати могућност да и сами дају допринос овом правом виртуелном музеју који има за циљ да велича живот и дело нашег великог шахисте, али и помогне да у шаховском клубу у Панчеву, коме је Глигорић оставио своју целокупну заоставштину, заживи његов легат.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/670/FDU_sivi.jpg