Prezentacija doktorskog umetničkog rada Ognjena Rakčevića

U četvrtak 16.06.2022. sa početkom u 20 časova, u velikoj bioskopskoj sali Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, biće održana premijera doktorskog umetničkog rada, Ognjena Rakčevića, docenta na Katedri za filmsku i TV produkciju. Dokumentarni film “Gligorićeva Mar del Plata – Kraljeva indijska varijanta” Ognjen Rakčević je realizovao pod mentorstvom profesora Gorana Pekovića.

Svetozar Gligorić je naš najbolji šahista svih vremena. Njegova varijanta kraljeve indijske odbrane iz 1953. godine se i dalje igra na šahovskim turnirima i ona je glavna tema ovog multimedijalnog i interaktivnog filma u kome glavne uloge tumače Rade Nikolić i Nikola Krneta.

Zvučna pozadina filma je u potpunosti delo Svetozara Gligorića i to, tako što je od mnogobrojnih Gligorićevih intervjua, izmontiran glas naratora, a njegova originalno komponovana muzika iskorišćena je za muziku u filmu.

Tokom gledanja filma, a na posebno određenim mestima, gledaoci će imati mogućnost da se upoznaju i sa: ličnim Gligorićevim fotografijama, njegovim šahovskim partijama i intervjuima, ali i njegovim muzičkim stvaralaštvom.

Sve ovo će biti dostupno na sajtu www.gliga.rs odmah nakon premijere filma. Kuriozitet je da će svi posetioci sajta imati mogućnost da i sami daju doprinos ovom pravom virtuelnom muzeju koji ima za cilj da veliča život i delo našeg velikog šahiste, ali i pomogne da u šahovskom klubu u Pančevu, kome je Gligorić ostavio svoju celokupnu zaostavštinu, zaživi njegov legat.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/670/FDU_sivi.jpg