Међународна конференција "Имати глас" у Лисабону 16-19. новембра

У оквиру пројекта "Снажије периферије: једна јужна коалиција" у коме учествује и Факултет драмских уметности одржаће се интернационална конференција "Имати глас: периферије и партиципација у средишту културних политика" на Универзитетском институту у Лисабону и у Моити, Португал средином новембра ове године. Као што је била пракса и до сада и овај скуп биће одржан у хибридном формату (комбиновано уживо и онлајн).

"Снажије периферије: једна јужна коалиција" је пројекат којим желимо да отворимо дијалог, испитамо и расправимо појмове “југ” и “периферија” с друштвено-политичког и културолошког аспекта, кроз различите сарадничке и уметничке стратегије и активности јачања организационих капацитета организација у области извођачких уметноти у Европи. Циљ пројекта је промислити питање идентитета кроз културу и културолошке разлике, те преиспитати доминантне моделе културне политике на југу Европе.

Јужна коалиција је неформална мрежа једанаест уметничких организација/ организација независне културе и три истраживачке институције из 10 европских земаља. Осим ФДУ, факултети и универзитети укључени у мрежу су Универзитет у Барселони и Универзитетски институт у Лисабону, а сарадник пројекта је и Универзитет у Монпељеу. Мрежа повезује локалне културне праксе и жели да превазиђе изолацију и маргинализацију појединачних иницијатива, као и да оснажи и подстакне развој капацитета и вештина уметника, културних професионалаца и публике са посебним фокусом на независну сцену извођачких уметности у јужној Европи.

Пројекат је финансиран средствима Европске уније кроз програм "Kреативна Европа", а уз подршку Министарства културе Републике Србије. Са укупним буџетом преко три милиона евра, Јужна коалиција обухвата организације и институције из Португала, Шпаније, Србије, Грчке, Мађарске, Хрватске, Румуније, Словеније, Италије и Француске.

Ове јесени у Лисабону нас очекује богат програм коме ће сведочити и представници са ФДУ – др Милена Драгићевић Шешић, проф. емерита и доц. др Јована Караулић са Катедре за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе. Током тродневне конференције учесници ће имати прилику да чују излагања великог броја стручних колега, истраживача и практичара уметничке продукције из различитих земаља Европе, Африке и Јужне Америке. Теме излагања биће односи уметничке и културне продукције на релацији центар – периферија, север - југ као и о могућностима даље децентрализације и постколонијалне праксе. Такође, биће одржане и радионице које ће се бавити проблемом партиципације у култури и извођачким уметностима, конструкције локалног, регионалног и мањинског идентитета и др. (Полу)периферијалност ће бити дискутована и кроз студије случаја које су резервисане за други дан конференције и којих ће бити 4.

Програм је замишљен као платформа за умрежавање, те ће осим диксусија и примера добре праксе бити прилике и за неформалне контакте кроз организоване активности последњег, четвртог дана скупа. У оквиру конференције биће изведена и продукција Инес Жак "Хепи мери џој јеј!" која је одабрана на конкурсу за португалску уметницу крајем прошле године и која је имала подршку за две уметничке и истраживачке резиденције у Португалу и Француској током претходних месеци.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/702/Ines_%C5%BDak_Sna%C5%BEnije_periferije_Imati_Glas.jpg