Međunarodna konferencija "Imati glas" u Lisabonu 16-19. novembra

U okviru projekta "Snažije periferije: jedna južna koalicija" u kome učestvuje i Fakultet dramskih umetnosti održaće se internacionalna konferencija "Imati glas: periferije i participacija u središtu kulturnih politika" na Univerzitetskom institutu u Lisabonu i u Moiti, Portugal sredinom novembra ove godine. Kao što je bila praksa i do sada i ovaj skup biće održan u hibridnom formatu (kombinovano uživo i onlajn).

"Snažije periferije: jedna južna koalicija" je projekat kojim želimo da otvorimo dijalog, ispitamo i raspravimo pojmove “jug” i “periferija” s društveno-političkog i kulturološkog aspekta, kroz različite saradničke i umetničke strategije i aktivnosti jačanja organizacionih kapaciteta organizacija u oblasti izvođačkih umetnoti u Evropi. Cilj projekta je promisliti pitanje identiteta kroz kulturu i kulturološke razlike, te preispitati dominantne modele kulturne politike na jugu Evrope.

Južna koalicija je neformalna mreža jedanaest umetničkih organizacija/ organizacija nezavisne kulture i tri istraživačke institucije iz 10 evropskih zemalja. Osim FDU, fakulteti i univerziteti uključeni u mrežu su Univerzitet u Barseloni i Univerzitetski institut u Lisabonu, a saradnik projekta je i Univerzitet u Monpeljeu. Mreža povezuje lokalne kulturne prakse i želi da prevaziđe izolaciju i marginalizaciju pojedinačnih inicijativa, kao i da osnaži i podstakne razvoj kapaciteta i veština umetnika, kulturnih profesionalaca i publike sa posebnim fokusom na nezavisnu scenu izvođačkih umetnosti u južnoj Evropi.

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije kroz program "Kreativna Evropa", a uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije. Sa ukupnim budžetom preko tri miliona evra, Južna koalicija obuhvata organizacije i institucije iz Portugala, Španije, Srbije, Grčke, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Slovenije, Italije i Francuske.

Ove jeseni u Lisabonu nas očekuje bogat program kome će svedočiti i predstavnici sa FDU – dr Milena Dragićević Šešić, prof. emerita i doc. dr Jovana Karaulić sa Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. Tokom trodnevne konferencije učesnici će imati priliku da čuju izlaganja velikog broja stručnih kolega, istraživača i praktičara umetničke produkcije iz različitih zemalja Evrope, Afrike i Južne Amerike. Teme izlaganja biće odnosi umetničke i kulturne produkcije na relaciji centar – periferija, sever - jug kao i o mogućnostima dalje decentralizacije i postkolonijalne prakse. Takođe, biće održane i radionice koje će se baviti problemom participacije u kulturi i izvođačkim umetnostima, konstrukcije lokalnog, regionalnog i manjinskog identiteta i dr. (Polu)periferijalnost će biti diskutovana i kroz studije slučaja koje su rezervisane za drugi dan konferencije i kojih će biti 4.

Program je zamišljen kao platforma za umrežavanje, te će osim diksusija i primera dobre prakse biti prilike i za neformalne kontakte kroz organizovane aktivnosti poslednjeg, četvrtog dana skupa. U okviru konferencije biće izvedena i produkcija Ines Žak "Hepi meri džoj jej!" koja je odabrana na konkursu za portugalsku umetnicu krajem prošle godine i koja je imala podršku za dve umetničke i istraživačke rezidencije u Portugalu i Francuskoj tokom prethodnih meseci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/702/Ines_%C5%BDak_Sna%C5%BEnije_periferije_Imati_Glas.jpg