У припреми међународни зборник "Женско лидерство у музици"

У оквиру истраживачког пројекта “Женско лидерство у музици”, који Факултет драмских уметности и Факултет музичке уметности Универзитета уметности заједно спроводе уз подршку Фонда за науку, у припреми је истоимени међународни зборник на енглеском језику који би требало да буде објављен почетком 2023. године.

Издавач овог зборника је уважени независни издавач Transcript Verlag, специјализован за студије културе и друштвене науке, са седиштем у Немачкој. Уреднице зборника су др Ива Ненић, руководилац пројекта и доцент Факултета музичке уметности у Београду, и др Линда Ћимарди, гостујуће предавачице и истраживачице на Универзитету за музику и извођачке уметности у Грацу.

Зборник ће обухватити 17 текстова, ауторки и аутора са института и факултета у Финској, Немачкој, Француској, Литванији, Аустрији, Великој Британији, Италији, Казахстану, Канади и Србији. Текстови у зборнику баве се стилом лидерством жена на различитим музичким сценама, међугенерацијским преношењем женских музичких пракси и узора, видљивошћу и улогом жена у очувању локалне, регионалне и националне културе, равноправношћу у музичком менаџменту, репрезентацијом, радом жена у музици и другим сродним питањима и биће му могуће бесплатно приступити онлине или купити штампану верзију. У њему се налази и текст "Women in Music: Possibilities and Responsibilities of Cultural Management and Policy" Татјане Николић, истраживачице сараднице ФДУ која је чланица истраживачког тима овог пројекта.

Зборник је круна двоипогодишњег пројекта, који је обухватио теренско истраживање широм Србије и региона, бројне интервјуе и фокус групе, акционо истраживање у виду два организована концерта, међународни симпозијум. Делимично је настао на основу међународног симпозијума одржаног на Факултету драмских уметности 21. јуна 2021. године који је обухватио 9 излагања у главној сесији и 5 докторантских излагања, али и на основу отвореног позива за текстове који одговарају тематском, научном и формалном плану публикације. Чланице истраживачког тима су до сада већ више пута излагале различите резултате истраживања на међународним конференцијама, како из области етномузикологије, тако и менаџмента у култури и културне политике.

Пројекат "Женско лидерство у музици" финансира Фонд за науку кроз програм подршке изврсним младим истраживачима PROMIS под р. бр. 6066876 а спроводе Факултет музичке уметности као носилац, и Факултет драмских уметности као партнер.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/710/Flim-Logo-02-full-color-01.jpg