U pripremi međunarodni zbornik "Žensko liderstvo u muzici"

U okviru istraživačkog projekta “Žensko liderstvo u muzici”, koji Fakultet dramskih umetnosti i Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti zajedno sprovode uz podršku Fonda za nauku, u pripremi je istoimeni međunarodni zbornik na engleskom jeziku koji bi trebalo da bude objavljen početkom 2023. godine.

Izdavač ovog zbornika je uvaženi nezavisni izdavač Transcript Verlag, specijalizovan za studije kulture i društvene nauke, sa sedištem u Nemačkoj. Urednice zbornika su dr Iva Nenić, rukovodilac projekta i docent Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, i dr Linda Ćimardi, gostujuće predavačice i istraživačice na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu.

Zbornik će obuhvatiti 17 tekstova, autorki i autora sa instituta i fakulteta u Finskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Litvaniji, Austriji, Velikoj Britaniji, Italiji, Kazahstanu, Kanadi i Srbiji. Tekstovi u zborniku bave se stilom liderstvom žena na različitim muzičkim scenama, međugeneracijskim prenošenjem ženskih muzičkih praksi i uzora, vidljivošću i ulogom žena u očuvanju lokalne, regionalne i nacionalne kulture, ravnopravnošću u muzičkom menadžmentu, reprezentacijom, radom žena u muzici i drugim srodnim pitanjima i biće mu moguće besplatno pristupiti online ili kupiti štampanu verziju. U njemu se nalazi i tekst "Women in Music: Possibilities and Responsibilities of Cultural Management and Policy" Tatjane Nikolić, istraživačice saradnice FDU koja je članica istraživačkog tima ovog projekta.

Zbornik je kruna dvoipogodišnjeg projekta, koji je obuhvatio terensko istraživanje širom Srbije i regiona, brojne intervjue i fokus grupe, akciono istraživanje u vidu dva organizovana koncerta, međunarodni simpozijum. Delimično je nastao na osnovu međunarodnog simpozijuma održanog na Fakultetu dramskih umetnosti 21. juna 2021. godine koji je obuhvatio 9 izlaganja u glavnoj sesiji i 5 doktorantskih izlaganja, ali i na osnovu otvorenog poziva za tekstove koji odgovaraju tematskom, naučnom i formalnom planu publikacije. Članice istraživačkog tima su do sada već više puta izlagale različite rezultate istraživanja na međunarodnim konferencijama, kako iz oblasti etnomuzikologije, tako i menadžmenta u kulturi i kulturne politike.

Projekat "Žensko liderstvo u muzici" finansira Fond za nauku kroz program podrške izvrsnim mladim istraživačima PROMIS pod r. br. 6066876 a sprovode Fakultet muzičke umetnosti kao nosilac, i Fakultet dramskih umetnosti kao partner.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/710/Flim-Logo-02-full-color-01.jpg