Одлазак професора Алојза Ујеса, једног од оснивача Катедре за менаџмент и продукцију позоришта, радија и културе

Са великим жаљењем преносимо тужну вест да нас је напустио уважени професор Алојз Ујес, један од оснивача Катедре за организацију сценских и културно-уметничких делатности која деведесетих година прошлог века мења назив у Катедру за позоришну и радио продукцију. 

Као иницијатор изучавања позоришне организације  на Факултету драмских уметности. Професор Ујес се усавршавао на Институту за театрологију у Бечу (1965 - 1966) где је веома посвећено изучавао традицију и организациони модел Бургтеатра (Burgtheater). Објавио је преко десет студија у којима је обухватао своја истраживања на тему развоја југословенског и европског позоришта. Посебно су значајне његове репрезентативне изложбе посвећене значајним историјским личностима,, "Карађорђе у драми и позоришту" (САНУ 1970), "Гетеова дела на сценама Београда (библиотека града Београда  1999.)," Земунско позорје" (Фестивал монодраме и пантомиме, Земун 2007). Изучавао је рад Јоакима Вујића, Јована Стерије Поповића из визуре организације у позоришту пишући о њиховом доприносу  и утемељењу позоришног система на нашим просторима.  Проф. Ујес  је био дугодишњи шеф Катедре за позоришну и радио продукцију, аутор пројекта о обнови Театра на Ђумруку као националног спомен позоришта, и пројекта "Позоришна култура на тлу Војводине - од најранијих времена до данас“.

 

Сахрана нашег уваженог професора почиње сутра, 1. фебруара 2023. у 10:15 часова испред капеле за кремацију на Новом гробљу у Београду.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/804/AJ.jpg