Odlazak profesora Alojza Ujesa, jednog od osnivača Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture

Sa velikim žaljenjem prenosimo tužnu vest da nas je napustio uvaženi profesor Alojz Ujes, jedan od osnivača Katedre za organizaciju scenskih i kulturno-umetničkih delatnosti koja devedesetih godina prošlog veka menja naziv u Katedru za pozorišnu i radio produkciju. 

Kao inicijator izučavanja pozorišne organizacije  na Fakultetu dramskih umetnosti. Profesor Ujes se usavršavao na Institutu za teatrologiju u Beču (1965 - 1966) gde je veoma posvećeno izučavao tradiciju i organizacioni model Burgteatra (Burgtheater). Objavio je preko deset studija u kojima je obuhvatao svoja istraživanja na temu razvoja jugoslovenskog i evropskog pozorišta. Posebno su značajne njegove reprezentativne izložbe posvećene značajnim istorijskim ličnostima,, "Karađorđe u drami i pozorištu" (SANU 1970), "Geteova dela na scenama Beograda (biblioteka grada Beograda  1999.)," Zemunsko pozorje" (Festival monodrame i pantomime, Zemun 2007). Izučavao je rad Joakima Vujića, Jovana Sterije Popovića iz vizure organizacije u pozorištu pišući o njihovom doprinosu  i utemeljenju pozorišnog sistema na našim prostorima.  Prof. Ujes  je bio dugodišnji šef Katedre za pozorišnu i radio produkciju, autor projekta o obnovi Teatra na Đumruku kao nacionalnog spomen pozorišta, i projekta "Pozorišna kultura na tlu Vojvodine - od najranijih vremena do danas“.

 

Sahrana našeg uvaženog profesora počinje sutra, 1. februara 2023. u 10:15 časova ispred kapele za kremaciju na Novom groblju u Beogradu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/804/AJ.jpg