Презентације резултата истраживања „Женско лидерство у музици“

Истраживачки тим пројекта „Женско лидерство у музици“ који су реализовали Факултет драмских уметности и Факултет музичке уметности, крајем марта учествоваће на презентацијама резултата истраживања у сарадњи са Асоцијацијом Независна културна сцена Србије (НKСС) и њеног сродног националног пројекта „Родна равноправност за културну разноликост“ који су подржали УНЕСКО Међународни фонд за културну разноликост, Министарство културе и Секретаријат за културу града Београда.

Ова серија догађаја у вези са публикацијом „Род и рад у културном пољу у Србији” одржаће се у чак 5 градова широм земље у периоду од 23. марта до 31. марта.

Факултет драмских уметности у сарадњи са Факултетом музичке уметности као носиоцем пројекта од 2020 – 2023. године спроводио је  пројекат „Женско лидерство у музици” уз подршку Фонда за науку Републике Србије, у оквиру којег је организовао више од 80 интервјуа са музичаркама, музичким професионалкама и професионалцима из Србије и региона, међународни симпозијум на ФДУ, снимио кратки документарни филм, организовао два концерта домаћих младих музичарки, објавио међународну студију у издању Transcript коју је могуће бесплатно преузети са сајта издавача, а у припреми је и предлог практичне политике за унапређење родне равноправности у пољу музике и културе.

Сродни пројекат „Родна равноправност за културну разноликост” спроводи Асоцијација НKСС и њених седам организација чланица – Електрика, Центар за емпиријске студије културе Југоисточне Европе ЦЕСК, Миленијум, Културанова, Студио 6, Побуњене читатељке и Kолектив младих жена ФЕМИКС. Овај пројекат је изабран као један од шест најбољих и једини из Србије, од укупно 1.027 пројеката из целог света.

Заједнички циљ оба пројекта је да се кроз истраживање и низ других активности стварају предуслови за правичнији приступ који би женама као креаторкама културних израза у музици и другим областима пружао једнаке могућности у културном пољу у Србији.

О темама које су истраживане кроз два наведена пројекта присутни ће моћи да дискутују са Татјаном Николић (Факултет драмских уметности, Kолектив младих жена ФЕМИКС), др Нађом Бобичић (Факултет политичких наука, Побуњене читатељке) и др Предрагом Цветичанином (Факултет уметности у Нишу, Центар за емпиријске студије културе Југоисточне Европе)



Датуми и локације догађаја:

23. 3. Београд, Kрокодил

24. 3. Панчево, Градска библиотека

25. 3. Нови Сад, ОПЕНС

30. 3. Kрагујевац, Дом омладине

31. 3. Ниш, ЕУ инфо кутак

Слике

  • /uploads/attachment/vest/844/NKSS_promocija.jpg