Prezentacije rezultata istraživanja „Žensko liderstvo u muzici“

Istraživački tim projekta „Žensko liderstvo u muzici“ koji su realizovali Fakultet dramskih umetnosti i Fakultet muzičke umetnosti, krajem marta učestvovaće na prezentacijama rezultata istraživanja u saradnji sa Asocijacijom Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) i njenog srodnog nacionalnog projekta „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost“ koji su podržali UNESKO Međunarodni fond za kulturnu raznolikost, Ministarstvo kulture i Sekretarijat za kulturu grada Beograda.

Ova serija događaja u vezi sa publikacijom „Rod i rad u kulturnom polju u Srbiji” održaće se u čak 5 gradova širom zemlje u periodu od 23. marta do 31. marta.

Fakultet dramskih umetnosti u saradnji sa Fakultetom muzičke umetnosti kao nosiocem projekta od 2020 – 2023. godine sprovodio je  projekat „Žensko liderstvo u muzici” uz podršku Fonda za nauku Republike Srbije, u okviru kojeg je organizovao više od 80 intervjua sa muzičarkama, muzičkim profesionalkama i profesionalcima iz Srbije i regiona, međunarodni simpozijum na FDU, snimio kratki dokumentarni film, organizovao dva koncerta domaćih mladih muzičarki, objavio međunarodnu studiju u izdanju Transcript koju je moguće besplatno preuzeti sa sajta izdavača, a u pripremi je i predlog praktične politike za unapređenje rodne ravnopravnosti u polju muzike i kulture.

Srodni projekat „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost” sprovodi Asocijacija NKSS i njenih sedam organizacija članica – Elektrika, Centar za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope CESK, Milenijum, Kulturanova, Studio 6, Pobunjene čitateljke i Kolektiv mladih žena FEMIKS. Ovaj projekat je izabran kao jedan od šest najboljih i jedini iz Srbije, od ukupno 1.027 projekata iz celog sveta.

Zajednički cilj oba projekta je da se kroz istraživanje i niz drugih aktivnosti stvaraju preduslovi za pravičniji pristup koji bi ženama kao kreatorkama kulturnih izraza u muzici i drugim oblastima pružao jednake mogućnosti u kulturnom polju u Srbiji.

O temama koje su istraživane kroz dva navedena projekta prisutni će moći da diskutuju sa Tatjanom Nikolić (Fakultet dramskih umetnosti, Kolektiv mladih žena FEMIKS), dr Nađom Bobičić (Fakultet političkih nauka, Pobunjene čitateljke) i dr Predragom Cvetičaninom (Fakultet umetnosti u Nišu, Centar za empirijske studije kulture Jugoistočne Evrope)



Datumi i lokacije događaja:

23. 3. Beograd, Krokodil

24. 3. Pančevo, Gradska biblioteka

25. 3. Novi Sad, OPENS

30. 3. Kragujevac, Dom omladine

31. 3. Niš, EU info kutak

Slike

  • /uploads/attachment/vest/844/NKSS_promocija.jpg