СЕЛЕКТОВАНЕ УМЕТНИЦЕ ЗА НОВE ПРОДУКЦИЈE У ОКВИРУ „СНАЖНИХ ПЕРИФЕРИЈА"

У периоду од 28. фебруара до 3. у Загребу је реализована радионица која обухвата селекцију уметника/ка за извођачке копродукционе пројекте у оквиру пројекта „Снажне периферије" коме је Факултет драмских уметности партнер. Домаћин догађаја био је партнер на пројекту, независни културни центар ПОГОН, а током ова четири дана из угла целине пројекта „„Work and Happines" посматрани су капацитети и услови рада у извођачком пољу, док су учесници, представници организација и фестивала из целе Европе имали прилику да се ближу упознају са селектованим ауторкама/ауторима. Након увида у претходне радове али презентацију концепата будућих пројеката прилику за развој стваралачког процеса добили су две уметнице: драматуршкиња Ведрана Клепица и кореографкиња Петра Храшчанец. Програм је заокружен истраживачким активностима у којима су учествовали представници тима ФДУ, дубинским интервјуом са селектованим уметницима о могућностима подизања капацитета у пољу извођачких уметности у Хрватској и региону.

Подсећамо, Снажне периферије је пројекат који окупља 14 партнера из 10 земаља, и реализује између осталог, активности колаборативних стратегија у уметничком стваралаштву, такозваних тандема. Тандеми као метода уметницима пружају прилику за продукцију уметничког дела кроз међународну мобилност и сарадњу, неометани истраживачки и креативни рад, као и постпродукцију рада у партнерским земљама.

Пројекат „Јаче периферије: Јужна коалиција" финансиран је средствима Европске уније кроз програм Креативна Европа, уз подршку Министарства културе РС.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/836/image_6483441__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/836/image_6483441__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/836/image_6483441__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/836/image_6483441__4_.JPG