SELEKTOVANE UMETNICE ZA NOVE PRODUKCIJE U OKVIRU „SNAŽNIH PERIFERIJA"

U periodu od 28. februara do 3. u Zagrebu je realizovana radionica koja obuhvata selekciju umetnika/ka za izvođačke koprodukcione projekte u okviru projekta „Snažne periferije" kome je Fakultet dramskih umetnosti partner. Domaćin događaja bio je partner na projektu, nezavisni kulturni centar POGON, a tokom ova četiri dana iz ugla celine projekta „„Work and Happines" posmatrani su kapaciteti i uslovi rada u izvođačkom polju, dok su učesnici, predstavnici organizacija i festivala iz cele Evrope imali priliku da se bližu upoznaju sa selektovanim autorkama/autorima. Nakon uvida u prethodne radove ali prezentaciju koncepata budućih projekata priliku za razvoj stvaralačkog procesa dobili su dve umetnice: dramaturškinja Vedrana Klepica i koreografkinja Petra Hraščanec. Program je zaokružen istraživačkim aktivnostima u kojima su učestvovali predstavnici tima FDU, dubinskim intervjuom sa selektovanim umetnicima o mogućnostima podizanja kapaciteta u polju izvođačkih umetnosti u Hrvatskoj i regionu.

Podsećamo, Snažne periferije je projekat koji okuplja 14 partnera iz 10 zemalja, i realizuje između ostalog, aktivnosti kolaborativnih strategija u umetničkom stvaralaštvu, takozvanih tandema. Tandemi kao metoda umetnicima pružaju priliku za produkciju umetničkog dela kroz međunarodnu mobilnost i saradnju, neometani istraživački i kreativni rad, kao i postprodukciju rada u partnerskim zemljama.

Projekat „Jače periferije: Južna koalicija" finansiran je sredstvima Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, uz podršku Ministarstva kulture RS.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/836/image_6483441__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/836/image_6483441__2_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/836/image_6483441__3_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/836/image_6483441__4_.JPG