Гостујуће предавање - Лазар Јованов и Вук Радуловић - 25.04.2023.

Европска престоница културе - Нови Сад 2022 и Културна престоница Србије - Чачак 2023

Гостујуће предавање за студенте ФДУ

Гости: Лазар Јованов и Вук Радуловић

модератор: Љиљана Рогач Мијатовић, ванр. проф.

уторак 25. април, 14.00-15.30, Зборница ФДУ

 

У организацији Катедре за менаџмент културе и медија и продукцију позоришта, у уторак 25. априла 2023.  биће одржано гостујуће предавање о капиталним програмима у области културе у Републици Србији.  О Европској престоници културе - Нови Сад 2022 говориће др Лазар Јованов, руководилац одељења уметничких кустоса у  Фондацији Нови Сад 2022, док ће о националној Културној престоници Србије - Чачак 2023 говорити др Вук Радуловић, виши саветник за међународну сарадњу у Министарству културе.

Лазар Јованов је глумац, менаџер у култури и истраживач у области културне политике и менаџмента у култури. Дипломирао је глуму на Академији уметности у Новом Саду, где је стекао и звање Мастер – драмски уметник. 2015. докторирао је из области културне политике на Факултету драмских уметности, Универзитета уметности у Београду. Био је стипендиста Фондације за развој научног и уметничког подмлатка, а потом и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Од 2019. до 2022. године обављао је дужност Руководиоца уметничког тима за развој званичног програма Европске престонице културе у Новом Саду. У 2017. и 2018. години је био задужен за развој партиципативних и едукативних пројеката, као и програма за развој публике за ЕПК. Ко-аутор је Апликационе књиге којом је Нови Сад освојио престижну титулу Европске престонице културе. Тренутно је саветник за развој програма прве Престонице културе Републике Србије – Чачак 2023. Од 2012. до 2014. године радио је као сарадник у настави на предмету Културна политика, на Факултету драмских уметности у Београду. 2015. године био је предавач на Факултету за медије и комуникације (Универзитет Сингидунум), на курсевима Културна политика и Менаџмент у култури. Објавио је 12 научних радова на српском, енглеском и словачком језику у домаћим и међународним часописима и постконференцијским зборницима и излагао на 16 националних и међународних конференција и скупова. Аутор је књиге Град театар КПГТ (Позорише и интегративна културна политика).

Вук Радуловић је завршио основне и мастер студије Правног факултета. У октобру 2021. године је и докторирао на тему правне усклађености српских прописа Компанијског права са прописима Европске уније на Правном факултету, Универзитета у Новом Саду. Усавршавао се на Хумболт универзитету у Берлину и Универзитету у Лунду у Шведској. Каријеру је започео у Културном центру Новог Сада (2013.) на пословима културног менаџмента, наставио као руководилац и један од инијатора пројекта Нови Сад – Европска престоница културе (2015.), а потом је и именован за руководиоца програмске подршке пројекта Нови Сад 2022 (2017.). Радио је за бројне међународне пројекте,укључујући: Вараждин 2022 – Омладинска престоница културе, Бањалука 2024 – Европска престоница културе, Тренчин 2026 у Словачкој, Евора – 2027 Европска престоница културе, Омладински активизам и интеркултурални дијалог Европске уније и др. Тренутно ради као виши саветник Потпредседнице Владе и Министарке културе и информисања на пословима међународне културне сарадње.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/872/1.png