Gostujuće predavanje - Lazar Jovanov i Vuk Radulović - 25.04.2023.

Evropska prestonica kulture - Novi Sad 2022 i Kulturna prestonica Srbije - Čačak 2023

Gostujuće predavanje za studente FDU

Gosti: Lazar Jovanov i Vuk Radulović

moderator: Ljiljana Rogač Mijatović, vanr. prof.

utorak 25. april, 14.00-15.30, Zbornica FDU

 

U organizaciji Katedre za menadžment kulture i medija i produkciju pozorišta, u utorak 25. aprila 2023.  biće održano gostujuće predavanje o kapitalnim programima u oblasti kulture u Republici Srbiji.  O Evropskoj prestonici kulture - Novi Sad 2022 govoriće dr Lazar Jovanov, rukovodilac odeljenja umetničkih kustosa u  Fondaciji Novi Sad 2022, dok će o nacionalnoj Kulturnoj prestonici Srbije - Čačak 2023 govoriti dr Vuk Radulović, viši savetnik za međunarodnu saradnju u Ministarstvu kulture.

Lazar Jovanov je glumac, menadžer u kulturi i istraživač u oblasti kulturne politike i menadžmenta u kulturi. Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je stekao i zvanje Master – dramski umetnik. 2015. doktorirao je iz oblasti kulturne politike na Fakultetu dramskih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Bio je stipendista Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka, a potom i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Od 2019. do 2022. godine obavljao je dužnost Rukovodioca umetničkog tima za razvoj zvaničnog programa Evropske prestonice kulture u Novom Sadu. U 2017. i 2018. godini je bio zadužen za razvoj participativnih i edukativnih projekata, kao i programa za razvoj publike za EPK. Ko-autor je Aplikacione knjige kojom je Novi Sad osvojio prestižnu titulu Evropske prestonice kulture. Trenutno je savetnik za razvoj programa prve Prestonice kulture Republike Srbije – Čačak 2023. Od 2012. do 2014. godine radio je kao saradnik u nastavi na predmetu Kulturna politika, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. 2015. godine bio je predavač na Fakultetu za medije i komunikacije (Univerzitet Singidunum), na kursevima Kulturna politika i Menadžment u kulturi. Objavio je 12 naučnih radova na srpskom, engleskom i slovačkom jeziku u domaćim i međunarodnim časopisima i postkonferencijskim zbornicima i izlagao na 16 nacionalnih i međunarodnih konferencija i skupova. Autor je knjige Grad teatar KPGT (Pozoriše i integrativna kulturna politika).

Vuk Radulović je završio osnovne i master studije Pravnog fakulteta. U oktobru 2021. godine je i doktorirao na temu pravne usklađenosti srpskih propisa Kompanijskog prava sa propisima Evropske unije na Pravnom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu. Usavršavao se na Humbolt univerzitetu u Berlinu i Univerzitetu u Lundu u Švedskoj. Karijeru je započeo u Kulturnom centru Novog Sada (2013.) na poslovima kulturnog menadžmenta, nastavio kao rukovodilac i jedan od inijatora projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture (2015.), a potom je i imenovan za rukovodioca programske podrške projekta Novi Sad 2022 (2017.). Radio je za brojne međunarodne projekte,uključujući: Varaždin 2022 – Omladinska prestonica kulture, Banjaluka 2024 – Evropska prestonica kulture, Trenčin 2026 u Slovačkoj, Evora – 2027 Evropska prestonica kulture, Omladinski aktivizam i interkulturalni dijalog Evropske unije i dr. Trenutno radi kao viši savetnik Potpredsednice Vlade i Ministarke kulture i informisanja na poslovima međunarodne kulturne saradnje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/872/1.png