Конференција Уметник сцене Миодраг Табачки: од авангарде до барока и назад

(19. 4. 2023. у 10 ч, Свечана сала САНУ)

 

У поводу изложбе „У главној улози Миодраг Табачки“, постављеној у Галерији науке и технике САНУ,  Факултет драмских уметности у Београду и Академија организују једнодневну међународну конференцију посвећену нашем великом сценографу. Уз Дејана Мијача, Табачки је први позоришни уметник, не рачунајући (драмске) писце, који је постао члан наше најзначајније уметничке и научне институције, чиме је позоришна уметност симболички легитимисана као једнака с другима. Назив конференције је „Уметник сцене Миодраг Табачки: од авангарде до барока и назад“, а биће одржана у свечаној сали САНУ у среду 19. 04. 2023, од 10 до 15 сати. Овакав назив сугерише широк стилски распон у сценографијама Табачког у току његовог педесетогодишњег рада, који се прославља овом изложбом и конференцијом.

У првом панелу, теоретичари из различитих области, историје уметности, студија позоришта и студија културе, мапираће тај стилски распон: од првих десет година његовог рада, које одликује уметнички пробој инспирисан послератном авангардом (рад редитеља Јежија Гротовског, сценографа Јожефа Свободе, итд.), до „заокрета“ деведесетих година 20. века ка барокнијем изразу, схваћеном не као стилско-историјска одредница, већ типолошка (динамика, хипертрофија, раскош, ониричност...). У теоријском панелу реферате излажу др Ирина Суботић, проф. емерита, др Милена Драгићевић Шешић, проф. емерита, др Иван Меденица, ред. проф, др Марина Миливојевић Мађарев, ван. проф. и МА Огњен Обрадовић, асистент. Посебност овога панела јесте то што ће се једно излагање односити на сарадњу управо Табачког и Дејана Мијача, а на текстовима наших књижевних великана који су обојица били или иницијатори оснивања САНУ/Друштва српске словесности, или су њени актуелни чланови (Родољупци Јована Стерије Поповића и Путујуће позориште Шопаловић Љубомира Симовића).

Други панел је конципиран као разговор с редитељима, костимографима и драмским писцима из различитих средина, а у сарадњи с којима је Табачки остварио неке од својих најзначајнијих радова. У разговору учествују др Небојша Ромчевић, ред. проф и драмски писац, Радмила Војводић, ред. проф и редитељка, Егон Савин, ред. проф. и редитељ и Бјанка Урсулов Аџић, костимографкиња, а њега конципира и води професорка сценског дизајна и кустоскиња Миа Давид.

У организацији и техничкој реализацији конференције учествују Јелена Кнежевић, сарадница у настави и МА Огњен Обрадовић, асистент (ФДУ) и Александра Хрељац, стручна сарадница за организацију скупова и предавања (САНУ).

 

Др Иван Меденица, ред. проф ФДУ, предеседавајући Програмским одбором конференције

 

САТНИЦА

 

Свечана Сала САНУ, 19. 04. 2023, од 10 до 15 сати

 

10.00-10.30  Свечано отварање

 

Говоре: академик др Владимир Костић, академик Миодраг Табачки и др Иван Меденица, ред. проф.

 

10.30 - 12.30 Теоријски панел

 

  • 10.30 – 10.45, др Ирина Суботић, проф. емерита, Сценографија и костимографија Миодрага Табачког виђени кроз призму историје уметности
  • 10.45 – 11.00, др Милена Драгићевић-Шешић, проф. емерита, Уметничка истраживања Миодрага Табачког; имагинација у служби авангардне концептуализације
  • 11.00 – 11.15, др Марина Миливојевић Мађарев, ван. проф, Сарадња Миодрага Табачког и Дејана Мијача на представама „Родољупци“ и „Путујуће позориште Шопаловић“
  • 11.15 – 11.30, др Иван Меденица, ред. проф, Од сценографије за барокну драму до „барокне“ поетике у сценографији
  • 11.30 – 11.45, МА Огњен Обрадовић, асистент, Дислоцираност у сценографијама Миодрага Табачког: Буре Барута (1995) и У потпалубљу (1996)
  • 11.45 – 12.30 - Дискусија

 

 

12.30 - 13.00 – Кафе пауза

 

 

13.00 - 15.00 – Међународни уметнички панел

 

  • 13.00 – 14.30 - Разговор
    Модератор: Миа Давид, ванр. проф. (Београд/Нови Сад)
    Учесници: др Небојша Ромчевић, ред. проф и драмски писац (Београд), Радмила Војводић, ред. проф и редитељка (Подгорица), Егон Савин, ред. проф. и редитељ (Београд) и Бјанка Урсулов Аџић, костимографкиња (Љубљана)
  • 14.30 – 15.00 - Дискусија

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/868/SLIKA___MT-SANU-FDU.jpg