Konferencija Umetnik scene Miodrag Tabački: od avangarde do baroka i nazad

(19. 4. 2023. u 10 č, Svečana sala SANU)

 

U povodu izložbe „U glavnoj ulozi Miodrag Tabački“, postavljenoj u Galeriji nauke i tehnike SANU,  Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i Akademija organizuju jednodnevnu međunarodnu konferenciju posvećenu našem velikom scenografu. Uz Dejana Mijača, Tabački je prvi pozorišni umetnik, ne računajući (dramske) pisce, koji je postao član naše najznačajnije umetničke i naučne institucije, čime je pozorišna umetnost simbolički legitimisana kao jednaka s drugima. Naziv konferencije je „Umetnik scene Miodrag Tabački: od avangarde do baroka i nazad“, a biće održana u svečanoj sali SANU u sredu 19. 04. 2023, od 10 do 15 sati. Ovakav naziv sugeriše širok stilski raspon u scenografijama Tabačkog u toku njegovog pedesetogodišnjeg rada, koji se proslavlja ovom izložbom i konferencijom.

U prvom panelu, teoretičari iz različitih oblasti, istorije umetnosti, studija pozorišta i studija kulture, mapiraće taj stilski raspon: od prvih deset godina njegovog rada, koje odlikuje umetnički proboj inspirisan posleratnom avangardom (rad reditelja Ježija Grotovskog, scenografa Jožefa Svobode, itd.), do „zaokreta“ devedesetih godina 20. veka ka baroknijem izrazu, shvaćenom ne kao stilsko-istorijska odrednica, već tipološka (dinamika, hipertrofija, raskoš, oniričnost...). U teorijskom panelu referate izlažu dr Irina Subotić, prof. emerita, dr Milena Dragićević Šešić, prof. emerita, dr Ivan Medenica, red. prof, dr Marina Milivojević Mađarev, van. prof. i MA Ognjen Obradović, asistent. Posebnost ovoga panela jeste to što će se jedno izlaganje odnositi na saradnju upravo Tabačkog i Dejana Mijača, a na tekstovima naših književnih velikana koji su obojica bili ili inicijatori osnivanja SANU/Društva srpske slovesnosti, ili su njeni aktuelni članovi (Rodoljupci Jovana Sterije Popovića i Putujuće pozorište Šopalović Ljubomira Simovića).

Drugi panel je koncipiran kao razgovor s rediteljima, kostimografima i dramskim piscima iz različitih sredina, a u saradnji s kojima je Tabački ostvario neke od svojih najznačajnijih radova. U razgovoru učestvuju dr Nebojša Romčević, red. prof i dramski pisac, Radmila Vojvodić, red. prof i rediteljka, Egon Savin, red. prof. i reditelj i Bjanka Ursulov Adžić, kostimografkinja, a njega koncipira i vodi profesorka scenskog dizajna i kustoskinja Mia David.

U organizaciji i tehničkoj realizaciji konferencije učestvuju Jelena Knežević, saradnica u nastavi i MA Ognjen Obradović, asistent (FDU) i Aleksandra Hreljac, stručna saradnica za organizaciju skupova i predavanja (SANU).

 

Dr Ivan Medenica, red. prof FDU, predesedavajući Programskim odborom konferencije

 

SATNICA

 

Svečana Sala SANU, 19. 04. 2023, od 10 do 15 sati

 

10.00-10.30  Svečano otvaranje

 

Govore: akademik dr Vladimir Kostić, akademik Miodrag Tabački i dr Ivan Medenica, red. prof.

 

10.30 - 12.30 Teorijski panel

 

  • 10.30 – 10.45, dr Irina Subotić, prof. emerita, Scenografija i kostimografija Miodraga Tabačkog viđeni kroz prizmu istorije umetnosti
  • 10.45 – 11.00, dr Milena Dragićević-Šešić, prof. emerita, Umetnička istraživanja Miodraga Tabačkog; imaginacija u službi avangardne konceptualizacije
  • 11.00 – 11.15, dr Marina Milivojević Mađarev, van. prof, Saradnja Miodraga Tabačkog i Dejana Mijača na predstavama „Rodoljupci“ i „Putujuće pozorište Šopalović“
  • 11.15 – 11.30, dr Ivan Medenica, red. prof, Od scenografije za baroknu dramu do „barokne“ poetike u scenografiji
  • 11.30 – 11.45, MA Ognjen Obradović, asistent, Dislociranost u scenografijama Miodraga Tabačkog: Bure Baruta (1995) i U potpalublju (1996)
  • 11.45 – 12.30 - Diskusija

 

 

12.30 - 13.00 – Kafe pauza

 

 

13.00 - 15.00 – Međunarodni umetnički panel

 

  • 13.00 – 14.30 - Razgovor
    Moderator: Mia David, vanr. prof. (Beograd/Novi Sad)
    Učesnici: dr Nebojša Romčević, red. prof i dramski pisac (Beograd), Radmila Vojvodić, red. prof i rediteljka (Podgorica), Egon Savin, red. prof. i reditelj (Beograd) i Bjanka Ursulov Adžić, kostimografkinja (Ljubljana)
  • 14.30 – 15.00 - Diskusija

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/868/SLIKA___MT-SANU-FDU.jpg